eur:
391.06
usd:
366.11
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Nézőpont Intézet: Szili Katalinból lehet még miniszterelnök-jelölt

A pécsi polgármester-választáson elszenvedett veresége dacára az MSZP egyik legesélyesebb miniszterelnök-jelöltje lehet Szili Katalin - áll a Nézőpont Intézet tanulmányában. Az intézet vezető elemzője hangsúlyozta: a házelnök továbbra is az MSZP egyik legnépszerűbb politikusa.

A Nézőpont Intézet elemzése szerint Szili Katalin kilátásai a vasárnapi pécsi vereség ellenére sem alakultak át teljesen. Az intézet vezető elemzője ezt azzal indokolja, hogy az MSZP-nek jelenleg nincsen más olyan politikusa, aki magas elfogadottsággal rendelkezne és akit ki tudnának állítani.

Böszörményi Nagy Gergely az InfoRádiónak elmondta: Szili Katalinnak továbbra is van esélye arra, hogy ő legyen a szocialista párt következő miniszterelnök-jelöltje, mert mint fogalmazott, az MSZP most nem jó és rossz, hanem rossz és rosszabb forgatókönyvek közül választhat, a házelnök pedig a kevésbé rossz választás közé tartozik.

Államfőjelölt vagy új párt


A Nézőpont Intézet elemzéséből kiderül: arra is van esély (bár nem sok), hogy Szili Katalin újra az MSZP államfőjelöltje legyen, mert a párt úgy tekintene rá, mint biztosítékra, egy politikai hatalomátmentési kísérletre. Ebben az esetben azonban meg kellene szerezniük az MDF képviselőinek támogatását, mivel az SZDSZ már az előző államfőválasztáson világossá tette, ellenzik Szili Katalin jelöltségét.

Harmadik lehetőség, hogy Szili Katalin kihasználja az MSZP-n belüli elégedetlenséget. Böszörményi Nagy Gergely szerint ugyanis sok szocialista politikus úgy látja, már nem lehet "újramárkázni" a pártot, ezért az önkormányzati lobbi vagy a párt balszárnya gondolhatja úgy, hogy létre kell hozni egy új pártot, amelyben Szili Katalin nagy valószínűség szerint vezető szerephez jutna.

Visszatérés vagy visszavonulás

Az elemző további két alternatívát vázolt fel Szili Katalin politikai jövőjét illetően. Úgy véli: a házelnök visszatérhet a határon túli ügyekhez, és szakpolitikus lehet - ezzel fenntarthatja, vagy legalábbis átmentheti saját politikai imázsát.

A legtöbben azonban úgy tartják, hogy Szili Katalin távozik a politikából. Az elemző szerint ez nemcsak azért következhet be, mert nem lett pécsi polgármester, hanem azért is, mert abban a választókörzetben is vereséget szenvedett, ahol 1994 óta stabilan győzött.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×