eur:
385.36
usd:
354.94
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

"Állami finanszírozású helyre csak emelt szintű érettségivel lehessen bejutni"

Legalább egy tantárgyból kötelezően előírná az emelt szintű érettségit több felsőoktatási intézmény és gimnázium, a kisebb főiskolák viszont erről hallani sem akarnak, mert sok diákot és jelentős pénzeket veszthetnek. Az InfoRádió által megkérdezett középiskolai igazgató szerint emelt szintű érettségi nélkül fölösleges adóforintokat költeni az oktatásra.

A kétszintű érettségi 2005-ös bevezetése óta sokan hangoztatják, hogy a középszintű záróvizsga túl gyenge, az emelt szintű érettségi nélkül a felsőoktatásba kerülők rosszul teljesítenek a diákok - s a helyzet mára már kétségbeejtő.

A Magyar Rektori Konferencia elnöke 3-4 éven belül kötelezően előírná, hogy a diákoknak legalább egy tantárgyból emelt szinte kelljen érettségizniük. Rudas Imre az InfoRádiónak elmondta, ezt a véleményt nem osztja minden egyetem és főiskola.

"Az intézmények finanszírozása hallgatói létszámtól függ. Óhatatlanul benne van a félelem a felsőoktatási intézmények vezetőiben, hogyha emelik a bejutás követelményeit, ez hallgatói létszámvesztést jelent, ami nagyon súlyos finanszírozási problémát jelenthet" - tette hozzá.

A Gimnáziumok Országos Szövetsége is kockázatot lát a középszintű érettségiben. Doba László, a szervezet elnökségi tagja, az Eötvös József Gimnázium igazgatója az InfoRádiónak ráadásul azt mondta, évről-évre romlik a vizsgafeladatok színvonala.

"Úgy érettségizni, hogy valaki szabadon dönthet arról: emelt szinten nem akar vizsgázni, nincs se füle, se farka nincs. Ragaszkodni kellene egyetemeknek és főiskoláknak legalább egy tantárgyból az emelt szintű érettségihez. Sőt, államilag finanszírozott egyetemekre be se kerülhessen az, aki nem tesz emelt szintű vizsgát legalább egy tárgyból, különben fölösleges oktatni" - jelentette ki.

Most csak néhány bölcsészszakon kötelező az emelt szintű érettségi, főként a nyelvi szakokon, de jövőre már az orvosi képzésben is az lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×