eur:
389.58
usd:
363.43
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gráf: Nem volt rendesen előkészítve a kormányfő-váltás

Sokkal jobban elő kellett volna készíteni a miniszterelnök-váltást - mondta Gráf József agrárminiszter az InfoRádiónak. A tárcavezető szerint Gyurcsány Ferenc elkeseredettsége vezethetett oda, hogy utód híján mondott le a kormányfői posztról. Gráf József szólt arról is, hogy Bajnai Gordonnal még nem tárgyalt, így nem tudja, számít-e rá az új kormányban. Az MSZP-s politikus szerint az új gazdasági, energetikai, agrár- és pénzügyminiszternek politikafüggetlen szakértőnek kellene lennie.

Sokkal jobban elő kellett volna készíteni a miniszterelnök-váltást - mondta az InfoRádiónak Gráf József.

A földművelésügyi miniszter kiemelte: amikor Gyurcsány Ferenc az MSZP kongresszusán bejelentette, hogy távozik a kormányfői posztról, ő azt gondolta, megvan a jelölt, aki vállalja a miniszterelnökséget, aki mögé parlamenti többséget és társadalmi bázist lehet adni. Megdöbbenést keltett az MSZP elnökségének tagjai között is, hogy Gyurcsány Ferenc távozik a kormányfői posztról - tette hozzá.

Gráf József szerint kemény elkeseredésre utal a miniszterelnök részéről, hogy utód nélkül távozott.

A tárcavezető elismerte: néhány elnökségi tag megkereste azzal, hogy mit szólna, ha szóba kerülne a neve kormányfőjelöltként. A politikusok azt képzelik magukról, hogy mindenre alkalmasak, ám ő azonnal közölte: egész életét a mezőgazdaságban töltötte, ez a munkája és a szerelme - fejtette ki. Gráf József szerint, ha kicsit mértéktartóbbak lennének a politikusok, és nem gondolnák magukról, hogy mindenre alkalmasak, akkor előrébb tartanánk.

Az agrárminiszter arra még nem tudott választ adni, hogy Bajnai Gordon kormányfőjelölt számít-e rá az új kabinetben. A programhoz kell megtalálni az embereket - emelte ki.

Ha felkérik, és egyezik a gondolkodásmódjuk az új kormányfővel az agráriumról, akkor szívesen folytatná a munkát a minisztérium élén - hangsúlyozta a tárcavezető.

Gráf József szerint az új kabinet kulcspozícióiban, vagyis a gazdasági, energetikai, agrár-és pénzügyminiszteri posztokon a politikától független szakértőkre van szükség, mert nem lenne jó, ha a pártvezetőségbe lennének bekötve a miniszterek. A tárcavezető közölte, "ha továbbra is Veres János lenne a pénzügyminiszter, akkor ki kellene lépnie az MSZP elnökségéből".

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×