eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Bajnait is elutasítja az SZDSZ?

Az SZDSZ ügyvivő testületének 13 tagjából heten kizárták, hogy megszavazzák Bajnai Gordont, aki meg nem erősített hírek szerint az MSZP új miniszterelnök-jelöltje - értesült az Index.

Bár a hivatalosan megerősített információk szerint informális megbeszélést tartott az SZDSZ a párt székházában a miniszterelnök jelölése kapcsán kialakult helyzetről, sajtóértesülések szerint a  vezérkar éjszaka ismét összeült.

Az MSZP részéről Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó, Kiss Péter és Szekeres Imre elment a kormány Andrássy úti vendégházába, és várták a liberálisokat, de az SZDSZ-esek nem mentek oda, mivel az ügyvivői testületi ülésen kell megvitatniuk, hogy tudják-e támogatni valamelyik MSZP-s jelöltet. Új kormányfő-aspiránst hivatalosan nem neveztek meg szombaton, de az értesülések arról szóltak, a szocialisták elnöksége és a megyei elnökök abban állapodtak meg, hogy Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztert jelölik kormányfőjelöltnek, majd a későbbi - szintén meg nem erősített - információk szerint az MSZP frakcióülésén Gráf József agrárminiszter jelölését is támogatták, noha a tárcavezető szombaton közölte, egy, a közgazdaságtanban jártas szakértőre van szükség az új kabinet élén.

Gyurcsány Ferenc szombaton arról nem nyilatkozott, hogy Bajnai Gordon lesz-e a kormányfőjelölt, de azt mondta, biztosítani tudják a többséget az új jelöltnek. Hozzátette: konzultálniuk kell még másokkal, és egymással is, de a következő 12 órában ki fog derülni, ki a jelölt. Bajnai Gordon sem erősítette meg, hogy ő a miniszterelnök-jelölt. "Majd kiderül" - közölte.

Az Index szombat késő esti információi szerint az SZDSZ ügyvivői testületében többségben vannak azok, akik nem támogatják Bajnai jelölését.

Győri Krisztina, az SZDSZ sajtófőnöke annyit közölt: szombaton már nem tartanak egyeztetést a szocialistákkal, vasárnap viszont összeül a párt ügyvivői testülete és frakciója.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×