eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Vértes: az előrehozott választás politikai értelemben helyes lépés lenne

Vértes András közgazdász, a szocialisták egyik miniszterelnök-jelöltje arra számít, hogy Surányi György volt MNB-elnök elfogadja a kormányfői felkérést.

Vértes András a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában csütörtökön úgy vélekedett, hogy Surányi György "kiváló szakember, mindenféle szempontból megfelel annak, amilyennek lennie kell egy miniszterelnöknek Magyarországon". A közgazdász szerint Surányi György elfogadja a felkérést. "Én abszolút támogatom abban, hogy miniszterelnök legyen" - fűzte hozzá a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

Vértes András megjegyezte: ő nem jelentkezett miniszterelnöknek, hanem hosszas tárgyalásokkal "rábírták" arra, hogy elvállalja a jelöltséget. Ugyanakkor - mint mondta - semmi nem készteti arra, hogy kormányfő legyen, erről a politikai erőknek kell döntést hozniuk.

Közölte: akkor indulnak el majd igazán a tárgyalások, ha meglesz a miniszterelnök-jelölt, akit a parlamentben politikai többséget biztosító partnerek elfogadnak. A jelöltnek programot kell bemutatnia, és erről kell egyeztetnie az érintett pártokkal.

Nagyon jó volna, ha minél több párttal, a politikai spektrum minél szélesebb részével meg lehetne egyezni egy válságkezelő, technokrata jellegű, lényegében szakértői kormány működésében. Ennek ma nagy esélyei nem látszanak, de nyilván a parlamenti többséget alkotó erőkkel kell megegyezni, és ezután lehet "mindkét oldal részéről igent mondani" - fogalmazott. Hozzátette: "a legjobb az lenne (...), ha az ellenzéki pártok mindegyikével, vagy minél nagyobb részével is meg lehetne egyezni".

A programjáról szólva azt mondta: alapvető feladat, hogy Magyarország és a bankrendszer pénzügyi stabilitását egyszerre biztosítsák. Fontos, hogy enyhítsék a válság negatív hatásait a gazdasági szereplők és az emberek számára, erősítsék a nemzetközi bizalmat, valamint strukturális reformokat, szerkezeti átalakításokat hajtsanak végre a szociális és a kiadási rendszerben a középtávú fejlődés elősegítése érdekében.

"És még egy negyedik aprócska feladat, hogy mindehhez a társadalmi békét is meg kell tartani. Ez borzasztó bonyolult" - mondta Vértes András. Hozzátette: "cezúrát kell húzni, a múlt és a jövő között, nem szabad hátranézni, és nem a múltból kell a jövőben kiindulni".

Egy új alapokon felálló kormányt kell csinálni, amely széles társadalmi alapokra épül. Meg kell hívni ebbe a kormányba olyan szakértőket, akik távol állnak az MSZP-től, az SZDSZ-től vagy bármelyik más politikai párttól, és meg kell próbálni minden szakértői javaslatot összehozni, együtt használni és "borzasztó gyorsan lépni" - jelentette ki.

Az előre hozott választásokról szólva megjegyezte: politikai értelemben valóságos lehetőség és helyes lépés lenne. A gazdaság szempontjából viszont jobb volna, ha nem öt-hat hónap múlva történne meg ez a cezúra, márpedig egy előre hozott választás ezt jelentené, hanem minél gyorsabban - közölte.

Az MSZP elnöksége Vértes András mellett Glatz Ferenc akadémikust és Surányi Györgyöt javasolta miniszterelnök-jelöltnek. Az SZDSZ számára csak a volt MNB-elnök elfogadható jelölt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×