eur:
396.76
usd:
371.48
bux:
71004.38
2024. június 26. szerda János, Pál

A szocialisták harcban állnak az igazságszolgáltatással

A köztársasági elnök szerint veszélyezteti az államszervezet demokratikus működése iránti bizalmat a miniszterelnök szombati kijelentése, amikor azt állította, hogy az ügyészség és a bíróság egyes esetekben a Fidesz érdekei szerint jár el. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács pénteken rendkívüli ülésen tárgyal a kormányfő kijelentéseiről.

Az igazságszolgáltatási szervek iránti bizalmat veszélyezteti, ha a miniszterelnök arra utal, hogy azok egyes pártok érdekei szerint járnak el - mondta Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Televíziónak adott interjújában.

"Ha a miniszterelnök olyan kijelentést tesz, miszerint az ügyészség és a bíróság egyes esetekben egy ellenzéki párt sugalmazása szerint működik, ez súlyosan veszélyezteti az államszervezet demokratikus működésébe helyezett bizalmat" - mondta az államfő.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács pénteken rendkívüli ülésen tárgyal a kormányfő igazságszolgáltatással kapcsolatos kijelentéseiről - mondta az InfoRádiónak Ujkéry Csaba, a testület szóvivője. "Az első napirendi pont a Legfelsőbb Bíróság szervezeti szabályzatából adódó kérdéseknek a megtárgyalása, a második pedig azok a kijelentések, amelyek elhangzottak a miniszterelnöktől" - hangsúlyozta.

Az ügyészség szándékosan átlépett egy határt, miután kellő bizonyítékok nyilvánosságra hozatala nélkül kezdett eljárást szocialista politikusok, a többi között Hunvald György erzsébetvárosi polgármester ellen - erről már Szabó Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője beszélt az InfoRádiónak.

"A különféle fővárosi ügyekben véletlenül csupa szocialista vagy liberális vezetési kerületről van szó. Ezekben az ügyekben az ügyészség először kinézi, hogy hova essen a bárd, és utána megpróbál ott bűnt keresni, de nem mindig talál" - mondta. Szabó Zoltán szerint az ügyészség az ilyen eljárásokkal befolyásolja a választói akaratot, de akár a következő választásokat is.

Borbély Zoltán, a Legfelsőbb Ügyészség szóvivője arról beszélt az InfoRádiónak, hogy a testület vezetése sértőnek találta a kormányfő kijelentéseit: "Azt, hogy az ügyészek politikai indíttatások alapján kreálnak ügyeket, vagy politikai ügyekből indítanak eljárást, határozottan vissza kell utasítani. Ennek nincsen semmilyen alapja, és nem lehet megingatni minden ügyészi és bírói döntés pártatlanságába vetett hitet."

Borbély Zoltán hozzátette: az igazságszolgáltatás egy önálló hatalmi ág, a végrehajtó hatalom az igazságszolgáltatásba semmilyen módon nem szólhat bele. A szóvivő kiemelte, hogy egy korábbi felmérés szerint a lakosság az Alkotmánybíróság után a második legmegbízhatóbb szervezetnek tartja az ügyészséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×