eur:
389.15
usd:
363.62
bux:
68165.89
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mondhat-e ilyet egy demokrata miniszterelnök?

Gyurcsány Ferenc szombaton több állóvizet is felkavart, például azzal a kijelentésével, amellyel a bírókat és az ügyészeket vádolta politikai elfogultsággal. A bírók tiltakoznak, az alkotmányjogász szerint a jogállamiság alapjai gyengülnek az ilyen szavak által, a jogszociológus szerint azonban valóban elmondható, hogy a magyar bíróság és ügyészség mutat némi elfogultságot. Eközben két szocialista politikus ellen is zajlik bírósági, illetve ügyészségi vizsgálat.

Március vége van, a fővárosnak azonban még nincs költségvetése, mivel Hunvald György szocialista képviselő előzetes letartóztatásban van, emiatt oda az MSZP-SZDSZ koalíció egyfős többsége.

A VII. kerületi polgármestert február 10-én vette őrizetbe az ügyészség, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozót bűncselekmények gyanújával. A többi mellett vesztegetést, magánokirat-hamisítást írnak a számlájára. Frakciója kérte, hogy mondjon le fővárosi képviselőségéről, ám Hunvald György ezt a mai napig nem tette meg.

De nem ő az egyetlen szocialista politikus, aki ellen különösen nagy kárt okozó bűncselekmény gyanújával folyik eljárás. Zuschlag János egykori országgyűlési képviselő, a párt kiskunhalasi szervezetének volt elnöke 2007 szeptembere óta van előzetes letartóztatásban, jelenleg folyik a pere különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás vádjával.

A miniszterelnök eközben a bíróság és az ügyészség függetlenségét kérdőjelezte meg pártkongresszusi beszédében. Úgy fogalmazott: "a Fidesz vonzáskörébe tartozó szervezetek és médiumok nyílt antiszemita, cigányellenes irányvonalat követnek, homofób nyilatkozatokat tesznek. Tűrik, támogatják a cigány- és idegenellenes atrocitásokat, a homoszexuálisokat támadó erőszakos megnyilvánulásokat."

Az MSZP elnöke szerint az állam egyes intézményei, különösen a bíróságok és az ügyészségek bizonyos döntései azt az érzést keltik, hogy a döntéshozók egy része a Fidesz érdekei, kimondott vagy sugallt elvárásai szerint jár el.

Azonnal tiltakoztak

A bírók természetesen azonnal tiltakoztak a kijelentés ellen, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács azt közölte: nem tudja értelmezni Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek kijelentéseit, és visszautasítja azokat.

Az InfoRádió megkérdezett egy alkotmányjogászt és egy jogszociológust is a kérdésről. Előbbi, Lövétei István szerint a politika inkább a köztisztviselők munkájára van hatással, semmint a bírókéba, szerinte így a közigazgatás sokkal súlyosabb probléma ebből a szempontból. Az alkotmányjogász az InfoRádióban azt mondta: ha elhisszük, hogy Magyarországon jogállam van, akkor nem feltételezhetjük azt, hogy a jog eszközével folyik boszorkányüldözés az országban.

Másként látja azonban a kérdést Fleck Zoltán jogszociológus, aki arra mutatott rá: sem a bíróság, sem az ügyészség nem működik az emberek számára átlátható módon, sőt jelentős ügyekben valóban előfordul, hogy nem látszik az elfogulatlanságuk.

Hozzátette azonban, hogy a kormányfő kijelentése tovább romolhat az ezen intézményekbe vettet bizalmon. Ezt követően sokkal nehezebb lesz elfogadtatni az emberekkel az egyes ítéleteket.

A kérdés előjött a parlament hétfői ülésén is, ahol Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint egy hivatalban lévő miniszterelnök által elmondott legszégyenletesebb beszéd volt a szombati, amelyben Gyurcsány Ferenc rátámadt az igazságszolgáltatásra. "Nem a szocialista forradalom napjait éljük, hanem egy polgári demokráciában vagyunk" - jelentette ki a fideszes politikus.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×