eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Tölgyessy: Az MDF nem jobboldali párt

Tölgyessy Péter szerint aligha tekinthető jobboldali pártnak az MDF azután, hogy elnöksége Bokros Lajos, egykori szocialista pénzügyminisztert tenné európai parlamenti listája élére. A politikai elemző hozzátette: a jelölés kapcsán többen elhagyhatják a pártot, ám az MDF továbbra is Dávid Ibolya pártja marad.

Bokros Lajos fontos szereplője volt a közéletnek, mítoszok sora fűződik a nevéhez, a baloldali értelmiség körében pedig sokan támogatják - mondta a Horn-kormány pénzügyminiszteréről Tölgyessy Péter.

A politikus-közgazdász hű követője a baloldal egyik legfontosabb hagyományának, miszerint az országot felülről kell civilizálni, gyorsan, modernizálva, nem törődve a magyar ugar sajátosságaival kell Nyugatot teremteni.

Ezt a hagyományt a jobboldal sosem fogadta el - mutatott rá Tölgyessy Péter -, a magyar jobboldal nem gondolja, hogy felülről kellene civilizálni a társadalmat, épp ezért egyértelmű, hogy Dávid Ibolyát kommunikációs megfontolások vezérelték a jelölésben.

Mint majdnem minden pártvezér - mondta Tölgyessy Péter - meg akarja menteni saját pártját, és különösen az SZDSZ-szel szemben harcban tűnhet jó ötletnek Bokros Lajos kiállítása.

Tölgyessy Péter arra is rámutatott: Dávid Ibolya meglehetősen uralja a pártját. Bár a szervezet még jobboldali, a szavazótábor már nem egészen, nagyjából a két nagy párt között helyezkedik el. Azok szavaznak rá, akik már sem az MSZP-re, sem a Fideszre nem tudják adni voksukat.

Ezen szavazókhoz közel állhat Bokros Lajos politikája, de mindez hatalmas eltávolodás az antalli hagyományokhoz képest.

Mindez természetesen maga után vonhatja egyes emberek kiválását, de ezek mindennaposak az MDF történetében, nincs jelentőségük, mivel a demokrata fórum Dávid Ibolya pártja. A legutóbbi választásokon is az elnök személyes energiája vitte sikerre a tömörülést.

Mindenesetre úgy tűnik, a párt kezd térfelet váltani, ez pedig már régóta megmutatkozik a parlamenti szavazatokban.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kutató: elértük azt a hőmérsékletet, amelyet csak 2100-ra tervezett az ember

Kutató: elértük azt a hőmérsékletet, amelyet csak 2100-ra tervezett az ember

Az átlagosnál melegebb és a tavalyinál is szárazabb nyár várható - ezt írja friss elemzésében a Klímapolitikai intézet. A kutatásról az InfoRádió Kovács Eriket, a szervezet vezető kutatóját kérdezte. Szavaiból kiderült, egy igen száraz időszak kezdődhet az év második felében, amely akár két évig is eltarthat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×