eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Bokros KISZ-es múltja miatt nem lehet MDF-jelölt?

Bokros Lajos katonaként Kalocsán, majd egyetemi hallgatóként a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen volt KISZ-titkár - az Ifjúsági Demokrata Fórum szerint emiatt az MDF alapszabálya kizárja, hogy a párt jelöltje legyen.

Az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) szerint az MDF alapszabálya alapján Bokros Lajos, mint a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) korábbi vezetője, nem lehet az MDF jelöltje - írja a Magyar Nemzet Online.

Az MDF alapszabályának 54. § /1/ bek. b. pontja kimondja, hogy nem lehet az MDF jelöltje az MDF alapszabálya 63. § alá tartozó személy. Márpedig a hivatkozott 63. § d. pontja arra vonatkozik, aki "az MSZMP-ben, vagy a KISZ-ben vezető tisztséget töltött be" - állítja közleményében az IDF elnöke és választmányi vezetője. Köztudott: az MDF választmányi tagjait megosztja Bokros jelölése. A Magyar Nemzet pedig arról írt pénteken, hogy Olajos Péter kilép a pártból, ha a Bokros vezette listát fogadja el a szombati választmányi ülés.

Az IDF szerint Bokros Lajos a katonaideje alatt Kalocsán KISZ-titkár volt, majd a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen kari KISZ-titkár funkciót töltött be, ami komoly vezető tisztség. Ennek alapján nyilvánvaló, hogy vonatkozik rá az MDF alapszabályának hivatkozott része, azaz nem lehet az MDF jelöltje - olvasható az IDF közleményében. Mindezek alapján Dávid Ibolya és társai súlyos alapszabálysértést követnek el, amikor Bokros Lajost jelölik - állítják. Dávid Ibolya az IDF helyett a KISZ-t választotta - teszik hozzá.

A jelölés folyamata, a jelölt személye élő bizonyítékai annak, hogy igaza volt Almássy Kornélnak, a párt elnökjelöltjének és igaza volt az IDF országos gyűlésének, amikor arra hívta fel a figyelmet, hogy Dávid Ibolya és társai összekeverik a neoliberalizmust a konzervativizmussal, politikailag, pedig az MSZP-hez közelítik a pártot - hangsúlyozza az ifjúsági szervezet.

Az IDF arra kéri az MDF országos választmányának minden tagját, hogy szavazza le ezt a politikailag és morálisan vállalhatatlan, az MDF alapszabályát súlyosan sértő jelölést.

Orbán Viktor sem lehetett volna miniszterelnök-jelölt

Herényi Károly az InfoRádiónak elmondta: nem alapszabály-ellenes Bokros Lajos jelölése, mert ha az lenne, akkor 1998-ban és 2002-ben nem lehetett volna Orbán Viktor a Fidesz és az MDF közös jelöltje.

Bár elismerte, hogy a párt alapszabályában szerepel egy olyan kitétel, miszerint az, aki az MSZMP-ben vagy a KISZ-ben tisztséget viselt, nem vállalhat szerepet a demokrata fórumban, Herényi Károly szerint ez csak a legfelsőbb vezetőkre vonatkozik. Úgy véli: az, hogy Bokros Lajos katonaéveiben és az egyetemen is KISZ-titkári funkciót töltött be, nem számít vezető tisztségnek.

A pártot érő bírálatokra Herényi Károly azt válaszolta: a vádak megalapozatlanok, a 21. századi kihívásokra 21. századi válaszokat kell adni, erre pedig Bokros Lajos személye alkalmas.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: jó előjel lehet, hogy most sérültünk le, és nem az olimpia előtt

Szilágyi Áron: jó előjel lehet, hogy most sérültünk le, és nem az olimpia előtt

Jövő héten, a madridi világkupán újra versenyezni fog a sérüléséből felépülő háromszoros olimpiai bajnok; azt mondta az InfoRádióban, hogy jót tett neki a pihenő, és mentálisan is feltöltődött. A Vasas kardvívója nemcsak edz, hanem kampányol is, ugyanis nyáron be szeretne kerülni a NOB sportolói bizottságába.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 12. 18:22
×
×
×
×