eur:
388.69
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Draskovics: Miért ne kaphatna egy államtitkár jutalmat?

Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint sem ő, sem pedig államtitkára nem kapott jubileumi jutalmat tavaly. Draskovics Tibor hozzátette: nem kell politikai ügyet csinálni a jubileumi jutalmak kifizetése miatt. A Blikk című napilap szerdán arról írt, tavaly 58 millió forint jutalmat kapott különböző jogcímeken 21 miniszter és államtitkár.

Hihetetlenül méltánytalan, hogy a sajtó támadást indít amiatt, hogy a kormány egyik tagja olyan juttatást kap, amely a törvényből adódóan valamennyi köztisztviselőt és közalkalmazottat megillet - mondta az InfoRádiónak Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter annak kapcsán, hogy a Blikk szerdán arról írt, tavaly 21 miniszter és államtitkár összesen 58 millió forint jutalmat vett fel. Szűcs Erika szociális és munkaügyi tárcavezető 3,88 millió forintot kapott 30 év közszolgálatban eltöltött munkáért, míg Kiss Péter kancelláriaminiszter szintén jubileumi juttatás címen 2,592 millió forintot vett fel.

"Miért ne kaphatna egy államtitkár 30 éves szolgálat után a törvény alapján járó jubileumi juttatást?" - fogalmazott a tárcavezető. Draskovics Tibor szerint a kormányfő tavaly ősszel nem azt mondta, hogy egy köztisztviselő sem kap juttatást, hanem azt ígérte, hogy az ő döntése alapján a kormánytagok nem kapnak jutalmat munkájuk elismeréseként.

Az igazságügyi és rendészeti tárcavezető elmondta, hogy sem ő, nem pedig államtitkára nem kapott jutalmat tavaly, de a minisztérium több dolgozója vett fel jubileumi juttatást, amely a törvény alapján jár 25 és 30 év után. Draskovics Tibor hozzátette: nem került szóba, hogy ezt a jogszabályt megváltoztassák a gazdasági válság miatt.

A legmagasabb összeget 6,21 millió forintot Karácsony Imréné, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára kapta tavaly.

A Blikk szerdai számában kérdésesnek nevezte, hogyan jött össze a harminc év szolgálati jogviszony a Szűcs Erika honlapján olvasható életrajzi adatok alapján, hiszen a politikus 1974 és 1993 között, majd 2002-től dolgozott ismét a közszférában. A cikkre reagálva a Szociális és Munkaügyi Minisztérium azt közölte, hogy Szűcs Erika 1974 és 1992 között folyamatosan a közszolgálatban dolgozott, de önkormányzati, illetve országgyűlési képviselősége is jogosítja jubileumi jutalomra.

A Fidesz felszólította a minisztereket és államtitkárokat, hogy azonnal fizessék vissza felvett jutalmukat. Balsai István, a párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy miközben tombol a válság, az emberek pedig egyre nehezebben élnek, a miniszterek, az államtitkárok és a szakállamtitkárok busás jutalmakat tesznek zsebre.

A köztisztviselők jogállásáról szóló törvény szerint jubileumi járandóság megilleti többek között az állami vezetőket, a közszolgálatban dolgozókat, a közalkalmazottakat, a bírósági és ügyészségi alkalmazottakat, a hivatásos szolgálatot teljesítőket és az ösztöndíjas foglalkoztatottakat.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×