eur:
388.36
usd:
361.92
bux:
69152.64
2024. május 9. csütörtök Gergely

Csak díszletek voltak a régiós országok?

A nemzeti csomagok helyett globális és regionális válaszokat kell adni a gazdasági válságra - mondta a miniszterelnök a parlament európai ügyek bizottságának ülésén, ahol tájékoztatást adott a képviselőknek a múlt vasárnapi állam- és kormányfői csúcstalálkozón tett magyar javaslatokról. A Fidesz szerint a kormányfő díszletként használta a régiós országokat.

Optimistán ítélte meg a miniszterelnök a válság kezelésére tett magyar javaslatok európai fogadtatását. A kormányfő vasárnap Brüsszelben, az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli találkozóján kérte a nyugat-európai bankoktól a Kelet-Európában működő leánybankjaik megsegítését, az euróbevezetési procedúra lerövidítését, és egy a közép- és kelet-európai régiót megsegítő, 180 milliárd eurós intézkedéscsomagot.

A leánybankok megsegítését leszámítva a tagállami vezetők elutasították a magyar javaslatokat, bár Gyurcsány Ferenc szerint Budapest nem maradt egyedül az euróátvételi folyamat megváltoztatásának szándékával, és álítólag nagy volt az európai érdeklődés a kelet-közép-európai régió megsegítéséért is. A miniszterelnök egységes választ sürgetett. Gyurcsány Ferenc: égbekiáltó különbség van a válság globális természete és hatása, valamint az erre adott válaszok között.

A válság globális, a válaszok nemzetiek. Ez a legnagyobb konfliktus. Kezelhető-e a válság nemzeti alapon? Szerintem nem. A kormányfő szerint egységes, átfogó, koordinált válaszra van szükség. A Fidesz elsősorban nem a miniszterelnöki javaslatokat kritizálta, hanem azt, ahogy azokat Gyurcsány Ferenc megtette.

Nógrádi Zoltán kifogásolta, hogy Magyarország nem egyeztetett kellőképp Kelet-Közép-Európa országaival a régió megsegítését célzó magyar kérésről. "Magyarország nehéz helyzetét palástolva megpróbáltuk a régió többi országát díszletként használni, elfedve ezzel a problémáinkat. Megpróbáltuk egységes konfekcióba öltöztetni a többi országgal együtt Magyarországot. Megpróbáltuk elfedtetni a saját problémáinkat, ami arra indította a többi országot, hogy ebből nagyon gyorsan kihátráljanak, és elhatárolódjanak ettől."

Nógrádi Zoltán megjegyezte azt is, hogy nem mindegy, hogy ki kéri a segítséget Magyarországnak: aki előre egyeztet, vagy aki rögtönöz. A politikus a későbbiekben inti Gyurcsány Ferencet a megfontolatlan cselekedetektől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×