eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Miért éri meg egy orvosnak patikát működtetni?

Hosszú szünet után a napokban újra szállítottak téliszalámit Szegedről az Egyesült Államokba. A gyógyszer-gazdaságossági törvény módosítása óta egyre több orvos működtet saját patikát. Témák a ma reggeli lapokból.

Hosszú szünet után a napokban újra szállítottak téliszalámit Szegedről az Egyesült Államokba - olvasható a Népszabadságban. A 250 forint közeli dollárárfolyam mellett már megérte úgy módosítani a technológiát, hogy a termék az ottani szabályoknak is megfeleljen. A forintgyengülés adta lehetőséggel azonban kevés hazai élelmiszergyártó tud élni, legföljebb az importnyomás lesz kisebb rajtuk a boltokban. Miközben az utóbbi időben a hazai élelmiszer-kiskereskedelem évi 1-2 százalékkal szűkült, a feldolgozók itthoni értékesítése 2007-ben öt, tavaly pedig nyolc százalékkal esett vissza - mondta Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke. Vagyis az élelmiszerimport mértéke a húsz évvel ezelőtti 8-10 százalékról szép lassan elérte a harmincat.

"A liberális döntések egyik újabb negatív következményére hívta fel a figyelmet a Gazdasági Versenyhivatal" - fogalmaz a Magyar Nemzet. A szervezet megállapította: a gyógyszer-gazdaságossági törvény módosítása óta egyre több orvos működtet saját patikát, amely többek között azzal a veszéllyel jár, hogy az üzleti érdekeltség miatt jellemzően több gyógyszert írnak fel a doktorok.

Elvették Borovszky Tímeától a hátrányos helyzetű diákokat segítő, majd az oktatási tárca által előidézett pénzhiány miatt leállított Katapult Mentőprogram ügyét - tudta meg a Magyar Nemzet. A programért ezentúl Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár felel, már tárgyal a program folytatásáról a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával. A mentorprogramot egy hónappal ezelőtt állították le, akkor a Katapult Mentorprogram igazgatója különösen nagy összegű, bűnszervezetben elkövetett csalással vádolta Borovszky Tímeát, az oktatási tárca esélyegyenlőségi főigazgatóját. A főigazgató szerint Nagy Attila minden szava rágalom.

Rogyadozik a megrendeléshiánytól szenvedő magyar acélipar. A múlt héten a diósgyőri kohászatnál jelentették be, hogy becsukják a kaput és elbocsátanak mintegy 700 dolgozót, most pedig a legnagyobb cég, az ukrán tulajdonban lévő Dunaferr kénytelen csökkenteni a termelését. A tervek szerint négynapos munkahétre tér át áprilistól a Dunaferr, amelynek vezetése azt reméli, hogy ezzel a lépéssel megspórolható lesz a vasműben a létszámleépítés - írja a Népszabadság. A válság miatt a tavalyi csúcsesztendő ellenére is csak három-négy hónapig elegendőek a cég tartalékai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×