eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Feljelentették a megyei rendőrfőkapitányt a Patrióta lokál üzemeltetői

A Cozma-gyilkossággal összefüggésben feljelentették a Veszprém megyei rendőr-főkapitányt és szóvivőjét a veszprémi Patrióta lokál üzemeltetői, mert a hozzájárulásuk nélkül nyilvánosságra kerültek a lokál belső kameráinak felvételei, s azokat már a Marian Cozma meggyilkolását követő napon sugározták a televíziók.

A lokál üzemeltetői előbb a főkapitánynak írt levélben sérelmezték a felvételek nyilvánosságra hozatalát. Mint mondták, válaszában a tábornok arra hivatkozott, hogy a média talán segíteni tudja a nyomozást, s ennek érdekében jogosultak voltak a felvételek közreadására.

A szórakozóhely vezetői ezzel szemben úgy vélekedtek, hogy ez csak a szenzáció-hajhászást szolgálta. Elmondták: amennyiben a televíziók a rendőrség nyomatékos kérése ellenére sem voltak tekintettel a személyiségi jogokra, velük szemben is pert kezdeményeznek.

Időközben látták televízióban, hogy újabb, osztott kamerás felvételek - ahol négy-öt kamera látszik egyszerre - is nyilvánosságra kerültek, s ezek miatt ugyancsak jogi lépéseket tesznek. Véleményük szerint ugyanis személyiségi és kegyeleti jogok is sérültek, hiszen Marian Cozma életének utolsó másodpercei láthatók a felvételeken.

A Marian Cozma meggyilkolásával és két kézilabdás társa életveszélyes, illetve súlyos sérülésével végződő éjszakán történtekről a lokál egyik vezetője elmondta, hogy február 8-án 2.55 órakor már a dulakodás kezdeti pillanatában hívták a mentőket és a rendőrséget. A mentők 10 perc múlva jöttek, 15 perc elteltével két gyalogos rendőr érkezett, majd újabb 10-12 perc múlva két járőr gépkocsival. Hozzáfűzte: fél négy körül érkezett még 8-10 rendőr, s 6 órakor találkozott az első magasabb rangú rendőrrel.

Elmondása szerint saját, több órán át tartó kihallgatásán többször kérte, hadd beszéljen egy rendőri vezetővel, mert használható információi vannak, azokról akik a bárban voltak, a hajnalban bezúduló társaságon kívül. Megjegyezte: ez a csapat a Patriótában még sosem járt. Mint mondta, csak a gyilkosság után négy nappal találkozhatott a bűnügyi osztály megbízott vezetőjével, s ekkor már kérték, hogy nevezze meg a felvételen látható személyeket.

Közölte, hogy Marian Cozmát feltehetően lent a discóban nem szúrták meg. A bárpultnál rendelt egy italt, de mivel egy kedvenc száma kezdődött el, ezért táncolni ment a partnerével, ám négy-öt másodperc múlva már kezdődött is a dulakodás.

Cozma eközben elesett, s rázuhant több összetört üvegpohárra. Ez sértette meg az oldalát, a rendőrök meg is találták a helyszínelés során ezt a véres üvegszilánkot; így lehetett véres a pólója már lent. Ezután a kézilabdázók néhányan Cozmával felmentek a földszintre, s a dulakodást kezdeményező társaságból is néhányan Cozmáék után indultak.
A lokál február 20-án újra kinyitott, de a továbbiakban zártkörű klubként működik, ahová csak klubkártyával lehet belépni. Klubkártyát pedig csak az kaphat, aki a személyes adatait megadja. Hozzátették, hogy a szórakozóhelyen mindig békesség volt, nem véletlenül kapta meg 2008-ban Veszprém legbiztonságosabb szórakozóhelye címet.

A Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság az ügyben kiadott közleményében leszögezte, hogy nem adtak ki osztott kamerafelvételeket a médiának. Február 8-án 2.55 órakor a Patrióta lokál egyik alkalmazottja bejelentést tett a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére, miszerint "verekedés van a Skorpió előtt".

2.58 órakor járőr indult a helyszínre, aki 3.02 órakor ért a lokálhoz. A cselekmény bejelentését követően a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi és közrendvédelmi állományát soron kívül berendelték: a nagy erőkkel megkezdett nyomozásban 100 rendőr vett részt - olvasható közleményben.

Közölték azt is, hogy "a sajtóhírekkel ellentétben, február 7-én éjszaka Veszprémben nem négy, hanem tizenegy rendőr volt közterületi szolgálatban". A Patrióta lokál elnevezésű szórakozóhelyről a közrendet és a köznyugalmat súlyosan megzavaró bűncselekményről vagy szabálysértésről az elmúlt egy esztendőben nem érkezett bejelentés a főkapitányságra".

Váradi Piroska, a főkapitányság szóvivője azt közölte, hogy névtelen bejelentésekre, levelekre és nyilatkozatokra nem szoktak reagálni, ez egyszer azonban kivételt tettek.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×