eur:
389.16
usd:
361.38
bux:
68431.13
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Tatárszentgyörgyi gyilkosság: elemi hibák sorozata a vizsgálatnál

Elemi hibákat követett el a rendőrség a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság kezelésében - derül ki a helyszíni sajtóbeszámolókból. Mivel az esetet eleinte füstmérgezésként és elektromos tűzként kezelték, nem zárták le a helyszínt, alaposan megnehezítve a nyomozást. A házon lévő lövésnyomokat, a holttesteken látható lőtt sérüléseket és a közelben heverő töltényhüvelyeket sem a helyszínelő rendőrök, hanem a rokonok vették először észre. Az InfoRádió értesülése szerint a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az ügyben vizsgálatot rendelt el. A kérdés: hibáztak-e a dabasi rendőrök a helyszíneléskor.

Kora hajnalban a tatárszentgyörgyi cigánysoron Csorba Csaba családja lövésekre és kiabálásra ébredt. A szomszédos, közvetlenül az erdő melletti utolsó ház égett, ahol Csorba fia, menye és három unokája lakott - számolt be a helyszínről az Index tudósítója.

A családfő a véres hóban talált rá 27 éves fiára, Róbertre. Ötéves unokája mellette feküdt. Mindkettejüket bevitték a nagyszülők házába, a mentők onnan vitték őket a kórházba, de már egyiküket sem sikerült megmenteni. Megsérült a család két másik gyereke is, őket az édesanyával Budapestre szállították.

A kiérkező tűzoltók lekapcsolták a házat az áramról, és eloltották a lángokat. Elsődleges, még a sötétben elvégzett szemléjük szerint a tüzet az okozta, hogy a vezetékek egy nagy áramfelvételű olajradiátor miatt túlmelegedtek. A szomszédos Örkényről kiérkező körzeti orvos füstmérgezést jelölt meg a kisfiú és édesapja halálának okaként.

A rendőrség a körzeti megbízott jelentése alapján közigazgatási eljárás keretében indított vizsgálatot. A kiégett házat nem kordonozták körbe, a környéket nem biztosították.

Az InfoRádió értesülése szerint a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálatot indított annak eldöntésére, hogy miért nem végezték el körültekintően a helyszínelést, és ezért ki vagy kik vonhatók felelősségre.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a nyomozók a másnap reggeli helyszínelésnél találtak-e értékelhető nyomokat.

Nem tűntek fel a nyilvánvaló nyomok

Azt az Indexnek a helyszínen a rendőrök és a tűzoltók is megerősítették, hogy a halottakon nem voltak látható égési sérülések. Azt azonban nagyon nehéz megérteni, hogy a hatóság embereinek miért nem tűntek fel a lövésnyomok az épületen, nem is beszélve az áldozatok lőtt sérüléseiről, amit a rokonok azonnal észrevettek.

A hatóságok eljárását és az első vizsgálatok megállapításait amúgy is nehéz összeegyeztetni a józan ésszel és Csorbáék tapasztalataival. Mivel ugyanis a környéket a rendőrök nem zárták le, a férfiak még az éjszaka terepszemlét tartottak.

Az Indexnek Csorba Richárd, az áldozat testvére elmondta, hogy az erdőben a dűlőúton megtalálták egy autó nyomait, ahonnan négy pár lábnyom vezetett Csorba Róberték házához.

"Körbevették a házat, aztán rájuk gyújtották, és lelőtték a menekülőket" - mondják, hogy szerintük mi történhetett. Õk mutatták meg a reggel újra kiérkező rendőröknek a hóban a ház déli oldalánál a töltényhüvelyeket, és a bejárat melletti összetört borosüvegre is ők hívták fel a hatóság figyelmét. A Népszabadság internetes kiadása szerint a rokonok átható petróleumszagot is éreztek a házban - ez is azt bizonyította szerintük, hogy az épületet Molotov-koktéllal felgyújtották.

Csorbáék és a kiterjedt rokoni, ismerősi kör tagjai mindvégig tudták, hogy kisfiúval és a papájával nem a tűz, hanem lövések végeztek. Ennek ellenére a rendőröktől egészen délutánig csak azt hallhatták, hogy semmi sem utal idegen kézre és erőszakra.Pedig ahogy felkelt a nap, egyre nehezebb volt tagadni a mind nyilvánvalóbb tényeket. A hivatalos verzió ennek ellenére egészen délutánig tartotta magát. A család, majd a délelőtt elsőként a helyszínre érkező Mohácsi Viktória EP-képviselő hiába mondták, hogy gyilkosság történt, majd hogy a rendkívüli boncolás során lövedékeket találtak az áldozatok testében. A rendőrség - mások mellett az Index kérdésére is - csak értetlenkedett, hogy honnan lehet Mohácsinak ilyen információja.

Délután háromkor, amikor Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója a helyszínen rögtönzött sajtótájékoztatón végre elismerte, hogy gyilkosság történt, Csorba Csaba házában a gyászoló romák örültek a rendőrök észhez térésének, de dühöngtek is, hogy ezek után mire számíthatnak a nyomozástól.

Papp az Index kérdésére, hogy a nyilvánvaló jelek ellenére miért tartott több mint fél napig, hogy a rendőrség átminősítse az esetet, azt válaszolta, hogy természetesen már régóta tudták, hogy az áldozatok erőszakos halállal haltak meg. Részleteket - például a fegyverek jellegéről - ugyanakkor nem kívánt elárulni. Panaszkodott viszont, hogy a helyszínt az éjszaka során sokan összejárták, ami megnehezíti a nyomok értékelését.

A kiégett ház mellett a hajnali oltást és szemlét is vezető Velikovszki Zoltán dabasi tűzoltóparancsnok délután arról nyilatkozott, hogy a tűzoltóság továbbra is úgy véli, hogy a tüzet a vezetékek túlmelegedése okozta. Az Index kérdésére, hogy mennyire tartja életszerűnek, hogy pont akkor gyulladt ki Csorba Róberték háza, amikor odakint fegyveresek vadásztak rájuk, és hogy nem kéne-e újraértékelni a tűzvizsgálat eredményeit, azt válaszolta, hogy ő nem rendőr, és a nyomozás nem az ő dolga.

"Kivégezték őket"

A Blikk az elhunyt férfi édesapjával beszélt. Csorba Csaba azonnal rohant az égő ház felé, ahonnan azonban az édesanyának sikerült kimenteni a másik két gyereket, a kétéves Mátét és a 7 éves Biankát.

A fiát és az unokáját a ház mellett találta meg. "Még mindketten éltek, de nem tudtunk segíteni, szörnyű volt végignézni a haláltusájukat" - idézte fel zokogva a megrázó pillanatokat Csaba. A család azonnal tűzoltót és mentőt hívott, azonban az apa és Robika életét már nem lehetett megmenteni.

"Mindketten a kezeim közt haltak meg. Róbert még próbált valamit mondani, azt ismételgette: le-..., le-..., le... Azt akarta mondani, lelőtték őket, majd örökre lecsukta a szemét" - sóhajtott a nagyapa.

A helyszínen gyülekező emberek több sörétet is találtak az épület körül, csikkeket és vizeletet is, ezt nyilván a mészárlás elkövetői hagyták maguk után. "

"Ez egy szabályos kivégzés volt, de olyan embert öltek meg, aki még a légynek sem ártott. A fiam egyszerű ember volt, alkalmi munkából és segélyekből próbálta eltartani a családját. Szerette mindenki" - tette hozzá a megtört szülő.

A Blikk úgy tudja, szemtanúk egy fekete BMW-ről számoltak be a nyomozóknak, amely már két napja is ott körözött. Az egyik korábbi támadásnál is hasonló típust láttak feltűnni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×