eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Fodor: Közös kudarc, hogy nem sikerült a romák integrációja

Társadalmi és politikai összefogást, továbbá gyors rendőri intézkedéseket sürgetett az SZDSZ elnöke a tatárszentgyörgyi gyilkossággal kapcsolatban. Fodor Gábor szégyenteljesnek tartotta a Parlament döntését, amellyel elutasította a liberális párt Kenedi-bizottsággal kapcsolatos indítványát, amelyet újra benyújtanak.

Fodor Gábor elmondta: találkozott Bencze József országos rendőrfőkapitánnyal, akitől azt kérte, vizsgálják meg, található-e összefüggés a bűncselekmények között. Az SZDSZ elnöke emlékeztetett, hogy az elmúlt másfél évben 54 támadás érte a romákat, ezek közül 17 esetben használtak az elkövetők Molotov-koktélt, és hét ember vesztett életét.

A pártelnök szerint a romákat ért támadásokat a szélsőséges indulatok, és az intolerancia okozza. Fodor Gábor a rendszerváltás adósságának nevezte, hogy a magyar társadalom nem tett komoly lépéseket a romák integrálásáért.

A felelősség közös, senki nem von hatja ki magát ez alól. A politikai elit tagjaként az SZDSZ is felelős azért, hogy az elmúlt húsz évben nem sikerült integrálni a romákat a magyar társadalomba. Ez egy közös kudarca a magyar társadalomnak - fejtette ki.

A pártelnök arról is beszélt, hogy szégyenteljes az Országgyűlés hétfői döntése: a szocialista és az MDF-es képviselők tartózkodásával, illetve "nem" szavazataival elvetették a Kenedi-bizottság jelentésével kapcsolatos SZDSZ-es határozati javaslatot. Fodor Gábor szerint ezzel megakadályozták, hogy a magyar társadalom végre nyíltan szembenézhessen a múltjával. Húsz évvel a rendszerváltás után Magyarország a térség egyetlen állama, ahol még mindig nem lehet megismerni a pártállami diktatúra iratait - emelte ki.

Az SZDSZ elnöke hozzátette: a liberális párt újra beterjeszti a javaslatot, és reméli, hogy azt elfogadva minden 1990 májusa előtt keletkezett iratot közokirattá lehet minősíteni. Kivételeket persze lehetnek - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×