eur:
387.54
usd:
356.86
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

A miniszterelnök nem használja a reform szót, mert attól félnek az emberek

Gyurcsány Ferenc szerint a válság elmúltával muszáj lesz foglalkozni a népszavazáson elutasított rendszerek átalakításával. A miniszterelnök úgy fogalmazott: azért nem használja a reform szót, mert ettől félnek az emberek. A kormányfő erről a közszolgálati televízió Az Este című műsorában beszélt.

A kormányfő a közszolgálati televízióban úgy fogalmazott: most nem foglalkoznak olyan nagy, mély intézményi reformokkal, mint az igazgatási rendszer, az egészségügy vagy az oktatás megújítása, mert az éppen azzal járna, amit el akarnak kerülni, elbocsátásokkal.

Gyurcsány Ferenc szerint azt, amivel most foglalkoznak, vagyis az adó- és a szociális rendszer átalakítását reformnak lehet nevezni, csak mivel az emberek utálják ezt a szót, ezért használják inkább az átalakítás vagy a megújítás kifejezéseket.

A Parlamentben hétfőn bejelentett intézkedéssorozat lényege a kormányfő szerint az, hogy munkahelyeket teremt és munkavállalásra ösztönöz.

Gyurcsány Ferenc úgy véli: a gazdaságélénkítő csomaghoz megszerezhető a parlamenti támogatás. Mint mondja: az SZDSZ és az MDF régóta ilyen típusú reformokat sürgetett.
A miniszterelnök szerint amikor ismét elindul a gazdasági növekedés, akkor újra neki kell állni az egészségügyi, az oktatási és egyéb reformoknak.

Arra a kérdésre, hogy a 200-220 milliárd forintos hiányra hol lát még fedezetet a rendszerben, a kormányfő úgy válaszolt: a 13. havi nyugdíj és a szociális juttatások terén.

A miniszterelnök elmondta: Magyarország valutatartalékai 1-2 évig akkor is elegendőek, ha külföldről semmilyen forrás nem érkezik az országba.

Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy a kormány hamarosan elkészíti a vagyonadóról szóló jogszabályt. Ezután 2009 közepétől 2010 végéig megtörténik a vagyonok, elsősorban az ingatlanok felértékelése, 2011-től pedig három év alatt fokozatosan be is vezetik a vagyonadót.

Az élelmiszerek áfájának csökkentéséről azt mondta: képtelenség szabályozni, hogy melyik élelmiszer melyik kategóriába kerüljön. Hozzátette: közgazdászok szerint is meg kell őrizni az alapkulcs egységességét.

A forintárfolyammal kapcsolatban a kormányfő azt mondta: a kormánynak olyan szerkezet-átalakító reformpolitikát kell folytatnia, amelyet a piacok üdvözölnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Igazi adatdömping érkezett ma hajnalban Kínából. Ezek összességében inkább gyengébbek lettek a vártnál, hiszen a kiskereskedelmi forgalom növekedése a járvány utáni új mélypontra esett vissza, és a belső kereslet visszafogottságára utal az is, hogy folytatódott a lakásárak lejtmenete. Nem csak a lakossági kereslet alakul kedvezőtlenül, hanem a vállalati aktivitás is, legalábbis a beruházások szempontjából, amelyek a vártnál gyengébben alakultak. A gazdasági lendületet az export tartja fent igazán, hiszen az ipari termelés az előrejelzéseknél erősebben alakult a tavasz közepén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×