eur:
388.89
usd:
361.81
bux:
68603.16
2024. május 8. szerda Mihály

Egyre tovább élnek az idősek - ezért emelik a nyugdíjkorhatárt?

A kormány 2016-tól évente négy hónappal növelné a nyugdíjkorhatárt, amely 2025-ben elérné a 65 évet - beszélt a kabinet elképzeléseiről a miniszterelnök. A Népességtudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese az InfoRádiónak elmondta: az eddigi adatok alapján 20 évente körülbelül 3 évvel növekszik a nyugdíjasok várható élettartama. Ez azt jelenti, hogy a módosítással is csak a jelenlegi nyugdíjfinanszírozás "tartósítását" lehet elérni.

A közelmúltban sokan beszéltek a nyugdíjkassza fenntarthatatlanságáról, hiszen a befizetett járulékok már most is csak 70 százalékban fedezik a kiadásait, a hiányt pedig az államnak kell kipótolnia.

A kasszát tovább terhelte a 13. havi járadék bevezetése. Arra a kérdésre, hogy mi a megoldás egy ilyen helyzetben, az elemzők eltérő válaszokat adnak. Vannak, akik a foglalkoztatás növelésére esküsznek - ez jelenleg 57 százalékos Magyarországon -, hiszen ha több a befizető, a kassza is gazdagabb. Mások a nyugdíjkorhatár emelésében látják a megoldást.

A miniszterelnök hétfőn bejelentett javaslatai között mindkettőre találunk példát. Számos intézkedése a foglalkoztatás növelését célozza, de szerepel közöttük a nyugdíjkorhatár emelése is. Eszerint 2016-tól évente 4 hónappal növelik a nyugdíjkorhatárt, egészen 2025-ig, amikor is már 65 éves korban vonulhatnak nyugdíjba az emberek.

Ennek szükségességét az InfoRádió által megkérdezett demográfus is alátámasztotta. A születéskor várható élettartam a férfiaknál jelenleg 69 év, a nőknél pedig 78, ugyanakkor a demográfiai adatokból az is látható, hogy az emberek egyre magasabb és magasabb életkorra számíthatnak.

A várható életkor például egy 62 éves férfinél 15 év - azaz arra számíthat, hogy 77 éves koráig él -, egy nőnél pedig 20, de egy 65 éves férfinél már 16,5 év, míg egy ugyanilyen idős nőnél 20,5 - mondta az InfoRádióban Hablicsek László, a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese. A demográfus szerint nagyjából 20 év alatt 3 évvel nő a várható élettartam.

Jelenleg - az 1997-ben kezdődött fokozatos korhatáremelést követően - a férfiaknak és a nőknek egyaránt 62 év a nyugdíjkorhatár. Létezik azonban az úgynevezett korengedményes nyugdíj, amelynek igénybevételét az idei évtől szigorította a kormány. Az kérheti a kedvezményt, aki legalább 57 éves, előrehozott öregségi nyugdíj esetén legalább 40 éves, csökkentett előrehozott nyugdíj esetén pedig 37 éves munkaviszonnyal rendelkezik. Korábban a szükséges szolgálati idő 38 és 33 év volt.

További változások a nyugdíj kapcsán

A kormány nemcsak a korhatárhoz nyúl most hozzá: a 13. havi juttatást beépíti a nyugdíjalapba azok számára, akik már kapják azt. Akik a jövőben mennyek nyugdíjba, már nem lesznek 13. havi nyugdíjra jogosultak, és a nyugdíjalapjukba sem épül be az összeg. Várhatóan módosul indexálás is, azaz az évenkénti nyugdíjemelés számításának módja.

Mint azt Gyurcsány Ferenc elmondta, a cél, hogy egy esetleges válság ne érintse az időseket, ugyanakkor a gazdasági növekedés kedvező hatását ők is élvezzék. A svájci indexálás értelmében a nyugdíjemelés számításában 50 százalékban az inflációt veszik alapul, 50 százalékban azonban a reálbéremelkedést, amely például GDP-csökkenés esetén akár negatív is lehet.

A miniszterelnök elmondta: a jövőben a 2 százaléknál kisebb bruttó hazai termék-növekedés esetén csak az inflációval korrigálják a nyugdíjakat, 2 és 4 százalék közötti növekedés esetén fokozatosan növelik a reálbérek súlyát, és csak 4 százalék felett veszik 50 százalékban alapul azt.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×