eur:
385.57
usd:
355.2
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Továbbra sincs megállapodás - karácsonykor is sztrájkolhatnak a vasutasok

Nem született megállapodás a MÁV-társaságok és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) között péntek délután a sztrájkkövetelésekről és a még elégséges szolgáltatásról. Az egyeztetést szombaton 17 órakor folytatják. Az érdekképviselet elnöke elképzelhetőnek nevezte, hogy a munkabeszüntetést karácsonykor sem hagyják abba.

Az egyeztetésen a MÁV-START Zrt. képviselője megismételte a még elégséges szolgáltatásra csütörtökön reggel tett javaslatot, azaz 724 vonat közlekedtetését, ami a járatok 20 százaléka volna.

A szakszervezet továbbra is ragaszkodott az 1995-ben a sztrájk idejére kötött elégséges szolgáltatáshoz, amely reggel és este egy-egy vonat közlekedtetését tenné lehetővé, továbbá a szakszervezet hozzájárulna a fővárosi elővárosban további 20 vonat indításához is.

Az egyeztetésen a MÁV-START és a MÁV Zrt. képviselői megismételték, hogy nincs lehetőség a sztrájkkövetelés teljesítésére.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke az egyeztetést követően elmondta, hogy eredménytelennek értékeli a pénteki tárgyalásokat, mivel a MÁV egyetlen lépést sem hajlandó tenni a megállapodás érdekében.

Mi lesz karácsonykor?


Az elnök hangsúlyozta: változatlanul az az álláspontjuk, hogy tekintettel lesznek a karácsonyi ünnepekre, nem kívánják megzavarni a karácsonyi ünnep békességét. A politika beavatkozásával, a kormányfő, illetve a szaktárca vezetőjének üzengetésével - amelyekben a vasutasokat elítélik, a sztrájkolókat elmarasztalják, a miniszterelnök pedig ellenszervesnek minősíti a vasutasokat - olyan üzenetet kaptak a sztrájkolók, amely nem alkalmas a felbolydult indulatok lecsillapítására.

A VDSZSZ elnöke hangsúlyozta: egyre nagyobb a vasutasok igénye arra, hogy megállapodásig sztrájkoljanak, és ne legyenek tekintettel a karácsonyra, de ezt a miniszterelnök és a közlekedési miniszter "intézi".

"Nagyon sajnálnánk, ha a miniszter legyőzne bennünket a sztrájk felfüggesztésének időpontját illetően. Karácsony előtt szeretnénk felfüggeszteni a sztrájkot, ők meg elintézik, hogy karácsonykor is sztrájk legyen" - tette hozzá.

Jelentős támogatás

A Szonda Ipsos felmérésére, miszerint a magyar lakosságnak mindössze 36 százaléka ért egyet a VDSZSZ sztrájkjával. Az érdekképviseleti vezető emlékeztetett arra, hogy decemberben, amikor a vasutasok a teljes társadalomért, az egészségbiztosítás privatizációja ellen sztrájkoltak, akkor az emberek 62 százaléka szimpatizált velük, mert értük is folyt a harc. A mostani sztrájk a vasutas keresetet érintő küzdelem, ezért a 36 százalék jelentős támogatottságnak értékelhető.

Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke egyeztetés után elmondta: a vasúttársaság szeretné, ha minél előbb befejeződne a sztrájk a karácsonyi ünnepi forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében. A vasúttársaságnak minimum 24 óra szükséges ahhoz, hogy a sztrájk befejezése után helyreállítsa a menetrend szerinti közlekedést. A MÁV adatai szerint naponta átlagosan 300 ezren utaznak vonatokon, közülük 150 ezren az elővárosban. A karácsonyi ünnepek előtt az utazások száma általában megduplázódik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×