eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bankkártyás fizetés, kevesebb visszaélés - készül az új fővárosi parkolási rendszer

Már tavasszal bevezethetik az új parkolási rendszer egyes elemeit a fővárosban - mondta az InfoRádiónak a Parking Kft. ügyvezető igazgatója. Gyarmati Zoltán hozzátette: a legfőbb cél, hogy átláthatóvá váljon a parkolási díjak beszedéséből származó pénzek felhasználási rendszere.

A főváros egyik legjelentősebb problémája jelenleg a parkolás, ezért mindenképpen változtatni kell a mostani gyakorlaton. Az új parkolási rendszer bevezetésének célja nem elsősorban a bevételszerzés, de a többletet a fővárosi önkormányzat a közlekedés fejlesztésére fordítaná - mondta az InfoRádiónak a rendszer fejlesztésével megbízott Parking Kft. ügyvezető igazgatója.

Hibája például a mostani rendszernek, hogy míg Budapest lakosságának összesen 5-6 százaléka mozgáskorlátozott, a közterületi parkolóhelyet használó autósok 17 százaléka rendelkezik mozgáskorlátozott igazolvánnyal. Sokan tehát visszaélnek a dokumentummal - magyarázta Gyarmati Zoltán.

Hozzátette: van olyan belvárosi kerület, amely 7 200 ingyenes lakossági parkolási engedélyt adott ki, holott 6 000 ezer parkolóhellyel rendelkezik, amelyből 1 200-nak a főváros a tulajdonosa. Ezt a gyakorlatot is meg kell szüntetni.

Külföldi példák

A jövőben a tervek szerint a parkolóóráknál bankkártyával, illetve a BKV-nál bevezetendő e-tikettel is lehet majd fizetni - mondta Gyarmati Zoltán, megjegyezve: külföldi nagyvárosok parkolási rendszerének egyes elemeit is alkalmazni kívánják, így végső soron akár az interneten is lehet majd rendezni a vitás kérdéseket, befizetni az esetleges bírságot.

Gyarmati Zoltán hangsúlyozta: a kerületeket, civil és érdekképviseleti szervezetek véleményét is kikérik a tervezett változtatásokról, és közvélemény-kutatást is tartanak a témában, amelyről várhatóan a márciusi közgyűlés dönt majd.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×