eur:
389.01
usd:
361.33
bux:
68695.88
2024. május 7. kedd Gizella

Érdemben nőhet jövőre a minimálbér - a nap legfontosabb hírei

Hajlandók tárgyalni a munkáltatók a munkavállalói oldal új minimálbér-javaslatáról; a kormány nem támogatja az áfaemelést; nem csak 2009-re vonatkozik a 13. havi nyugdíj megnyirbálása - a nap legfontosabb hírei.

Megkezdődhetnek az érdemi egyeztetések a jövő évi minimálbérről az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, miután a munkáltatók hajlandóak tárgyalni a munkavállalói oldal új javaslatáról. A szakszervezetek azt ajánlották, hogy jövőre 76.500 forint legyen a minimálbér, és a szakmunkás bérminimumot 95 ezer forintban határozzák meg. Korábban a munkavállalói oldal havi 80.000 forintra akarta felemelni a minimálbért a jelenlegi 69 ezerről, a munkaadók pedig ragaszkodtak a bérbefagyasztáshoz. A kormány nevében Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára nem kívánta kommentálni a javaslatot.

A kormánytagok nemmel szavaznak az áfa 20-ról 22 százalékra emelésére - mondta a pénzügyminiszter. Veres János az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén közölte: az adótörvények módosítása között technikai okokból szerepel a kormány támogatási listáján az MDF által javasolt áfa-emelés. A szocialista politikus hangsúlyozta: az általános forgalmi adó növelése 1,4 százalékkal emelné jövőre az inflációt.

Nem csak a jövő évre vonatkozik a 13. havi nyugdíjjal összefüggő kormányzati intézkedés, de arról még nincs döntés, hogy meddig marad érvényben - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő. Az Országgyűlés kedden szavaz arról a kormány által támogatott szocialista javaslatról, amely szerint a 13. havi nyugdíj összege 2009-től legfeljebb 80 ezer forint legyen.

A Fidesz szerint évente egymilliárd forintot lehetne megtakarítani, ha csökkentenék az állami cégek felügyelőbizottsági és igazgatósági tagjainak létszámát és javadalmazását. Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese azt mondta: az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslat alapján a testületek létszámát három-három főre mérsékelnék, a tagok fizetését pedig a mindenkori átlagbér szintjére csökkentenék.

Négy hétre leáll a járműgyártás december közepétől az Audi Hungaria Motor Kft.-nél Győrött, a motorgyártásnál pedig - terméktípustól függően - 2 és 4 hét között szünetel a termelés az év végi időszakban. Lőre Péter kommunikációs vezető közölte: a járműgyártás előző éveknél hosszabb időtartamú leállása összefüggésben van a Győrött szerelt kocsik szezonalitásával.

A Tesco gyáli és a Penny Market alsónémedi raktáránál félpályás útlezárást, a budaörsi Tesco parkolójában pedig spontán tüntetést tartott ma összesen több száz állattenyésztő. A Tej Terméktanács és több ágazati érdekképviselet által toborzott gazdák azt kívánják elérni, hogy a nagy áruházláncok a jelenleginél nagyobb arányban forgalmazzanak magyar árukat.Budapesten megkezdődött a 4-es metró Fővám téri állomásához kapcsolódó peronalagutak építése, és márciusban az alagútfúró pajzsok is megérkezhetnek az állomásra - közölte a BKV 4-es metró projektigazgatója. Klados Gusztáv elmondta, hogy a Hídépítő Zrt.-vel hónapok óta folytatott tárgyalások sikerrel zárultak, és megtalálták azt a megoldást, amely biztonságos, költséghatékony és a legelőnyösebb a fővárosi önkormányzat számára.

Elképzelhető, hogy néhány romák elleni támadásnál ugyanaz volt az elkövető - mondta az országos rendőrfőkapitány. Bencze József a Magyar televízió reggeli műsorában hozzátette: néhány ügy között lát összefüggéseket a rendőrség, de ezt egyelőre nem tudják bizonyítani. Emlékeztetett: az idén 50 Molotov-koktélos támadás történt; ezek közül 14 esetben romák által lakott ház volt a célpont.

Tavaly 14 ezer óvodást, több mint 1700 általános iskolást és középiskolást ismertettek meg a szakemberek a dohányzás veszélyeivel - mondta a kormányszóvivő. Budai Bernadett, miután a kabinet a népegészségügyi programokról hallgatott meg tájékoztatót, hozzátette: a program segítségével tavaly 4 ezer felnőtt szokott le káros szenvedélyéről. A népegészségügyi programot a kormány tavaly csaknem 583 millió forinttal támogatta.

Magyarország kiemelten fontosnak tartja Szerbia mielőbbi uniós csatlakozását - közölte a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc belgrádi látogatásán Boris Tadic szerb elnökkel és Mirko Cvetkovic kormányfővel is tárgyalt. A magyar miniszterelnök néhány órás munkalátogatásra érkezett a szerb fővárosba. A megbeszélések fő témái között szerepelt a gazdaság, ezen belül a Mol esetleges bekapcsolódása a szerb-orosz gázügyi egyezménybe.

A szlovák ombudsman kiemelt figyelmet szentel a dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésen történtek közigazgatási vizsgálatának; ez áll abban a levélben, amelyet Pavel Kandrac válaszul küldött Szabó Máténak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának. A magyar ombudsman további tájékoztatást kért az esetről.

Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×