eur:
388.88
usd:
360.79
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

"A közelgő anarchia lassan már mindenki biztonságát fenyegeti"

Eltérően ítéli meg a kedd esti pécsi kézigránátos támadás lehetséges indokait a rendőrség, a kisebbségi ombudsman és a romaügyi hivatal államtitkára. Tizennégy fegyveres és Molotov-koktélos, valamint két kézigránátos támadás történt az országban romák ellen ebben az évben. Az eseteket ötvenfős nyomozócsoport vizsgálja. Korábbi hírek szerint több támadás hátterében uzsoraügyletek álltak. Draskovics Tibor rendészeti miniszter a nagycsécsi gyilkosság lehetséges motívumának tartja az uzsorakölcsönt.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman szerdán vezető roma politikusokat és közéleti személyiségeket hívott egyeztetésre. A biztos soron kívüli tájékoztatást kért az ügyben Bencze József országos rendőrfőkapitánytól, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy egy kirívóan erőszakos bűncselekmény ügyében szinte azonnal - feltehetően érdemi vizsgálat nélkül - a rendőrség kizárta az esetleges rasszista motívumot.

Szerinte a rendőrség prejudikál, amikor kijelenti, hogy nem rasszista jellegű volt a pécsi támadás, és megbélyegez egy családot.

Rasszizmus, vagy uzsorakölcsön?

A megbeszélésen részt vett Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő megbízottja, Zsigó Jenő, a Magyarországi Roma Parlament elnöke és Berki Judit, a volt romaügyi hivatal államtitkára. Teleki Lászlóval pedig telefonon egyeztetett nap közben az ombudsman.

Ez már a sokadik olyan eset idén, amikor romákat ér támadás - jelentette ki Kállai Ernő, aki arról is beszélt, hogy a cigány vezetők egyre inkább úgy látják, hogy meg kell szólalni az ügyben. Mint mondta, ő eddig távol tartotta magát az ügytől. Ugyanakkor szerinte az anarchizálódó életviszonyok lassan már mindenki biztonságát fenyegetik.

"Hisztériakeltés helyett nyugalomra van szükség"

"Hisztériakeltés helyett nyugalomra van szükség a kézigránátos merénylet nyomozása során" - ezt már Teleki László romaügyi megbízott mondta, aki a helyszínen tájékozódott a történtekről, és arról, hogy miként áll a nyomozás. 


Nem a politikusok feladata annak eldöntése, hogy kik, és miért követték el a bűncselekményt. Ez a rendőrségre tartozik - jelentette ki.

Ezt követően úgy fogalmazott, hogy nagyon fontos lenne, ha mielőbb kézre kerítenék a tettest. Talán bebizonyosodik az, hogy nem rasszista indíttatásból volt ez a bűncselekmény. Amennyiben ennek ellenkezője derülne ki, vagyis etnikai okokból gyilkoltak, akkor a politikusoknak is lépniük kell - tette hozzá Teleki László.

November 5-én a bíróság szabadlábra helyezte a június 3-i pátkai Molotov-koktélos támadás egyik gyanúsítottját. A nyomozás határideje most járt volna le, csakúgy mint a három polgárőr gyanúsított előzetes letartóztatása.

Pátka: egy roma gázolási ügye volt a háttérben?

R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a nyomozást 60 nappal, január elejéig meghosszabbították. A bíróság még korábban döntött arról, hogy az egyik férfi kikerül az előzetes letartóztatásból, és szabadlábon védekezhet tovább. Másik két társa előzetesét meghosszabbították.

Pátkán június 3-án hajnalban dobtak Molotov-koktélokat romák lakóházára. Senki nem sérült meg. A támadással a három polgárőrt gyanúsítanak. A nyomozás több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folyik. Úgy tudni, a településen történtek nem kifejezetten a kisebbség elleni támadások voltak - írta a C-Press. A helybeliek szerint a gondok több mint egy éve kezdődtek, mikor egy roma fiú ittasan elgázolt egy, a most a Molotov-koktélos támadással gyanúsított polgárőrök családjába tartozó lányt. 

A lány megrokkant, az autós megúszta az esetet. A romákat akkor életveszélyesen megfenyegették. Nyár elején az terjedt el a településen, hogy szintén a polgárőrök családjába tartozó mozgássérült embert bántottak a romák. Ezután történt - június 3-án - a Molotov-koktélos támadás.

A képviselő rasszizmusról beszél

A pátkai támadást ugyanakkor - mint rasszista indíttatású cselekedetet - Mohácsi Viktória, európai parlamenti képviselő összefüggésbe hozta a Nagycsécsen történt romák elleni, két halálos áldozatot követelő támadással.

Mohácsi Viktória szerint a közelmúltban történt támadások hátterében szélsőséges, romaellenes megmozdulások álltak. Szerinte ez történt Faddon, Pátkán, Fényeslitkén, Nyíregyházán, Galgagyörkön, Nyíradonyban, Székesfehérvárott és Tarnabodon is.

Nagycsécs: Draskovics szerint uzsoraügy is lehetett

November 3-án hajnalban ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő nagycsécsi családi házra. A támadásban egy 43 éves férfi és egy 40 éves nő a helyszínen életét vesztette. Mindkét házban romák laktak, a környéken mindenki etnikai jellegű bűncselekményről beszélt - adott hírt a Kossuth Rádió.

A rendészeti miniszter ugyanakkor a gyilkosság lehetséges motívumának nevezte az uzsorakölcsönt. Draskovics Tibor elmondta, hogy a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai is bekapcsolódtak a nyomozásba. Közölte, hogy a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezte az uzsorakölcsön kapcsán: nyolcévi börtönnel büntethetnék, ha azt bűnszövetkezetben követik el.

Tamásipuszta: 180 ezer forintért 400 ezret kellett visszafizetni

Szeptember 5-én hasonló eset történt Hajdú-Biharban. Az Index írása szerint ott is uzsoraügylet állt a háttérben: a család 180 ezer forint kölcsönt vett fel, az uzsorások 400 ezer forint kamatot követelnek tőlük, negyvenezer forintos részletekben.

Két lövést adtak le ismeretlenek szeptember 5-én éjszaka egy nyíradony-tamásipusztai házra Hajdú-Bihar megyében. A házban a támadás idején, éjfél körül hatan aludtak, a támadásban senki sem sérült meg.

Augusztusban elmaradtak a havi részlettel, ezért támadhattak rájuk - írta az Index. Kolompár Orbán, az Országos Cigányönkormányzat elnöke szerint "újra a szélsőséges eszmék követői támadtak cigányokra, hogy így keltsenek félelmet a több százezres közösségben." Az OCÖ elnöke szeptember 20-rá a budai Várba hirdetett tiltakozómenetet.

Levelet írt az APEH elnökének Monok polgármestere

Szepessy Zsolt, Monok polgármestere nyílt levelet írt "uzsorakölcsönök tárgyában intézkedés kérése" megjelöléssel az APEH elnökének júliusban. "Az országunkat és térségünket sújtó, a családok életét megnyomorító, súlyos bűncselekmény-gyanús probléma megoldásához kérem az Ön segítségét" - írta Szikora Jánosnak a polgármester.

Monokon és a minket körülvevő településeken, de országos szinten is, a helyi emberek által jól ismert személyek üzleti nagyságrendben nyújtanak uzsorahitelt, úgynevezett kamatos pénzt, az arra rászoruló és ez által teljesen kiszolgáltatott emberek számára - írja levelében Monok polgármestere. A havi kamat összege változó, kb. 70-150 százalék/hó.

A kamatos pénzt alacsony jövedelmű, többnyire szociális segélyből és egyéb járadékokból élő személyek, illetve családok veszik igénybe. Ezek az emberek szociális helyzetüknél fogva sérülékenyek és kiszolgáltatottak. Sokszor nincsenek is tudatában annak, hogy milyen következményekkel, illetve milyen hátrányokkal jár rájuk nézve a kamatos pénz felvétele és annak kamatokkal együtt történő visszafizetése.

Jól szervezett bűnözői körök

A rendszeresen és üzletszerűen uzsorakölcsönt folyósító bűnözői körök jól szervezettek, működési területeiket egymás között már régóta felosztották. Rendkívül tőkeerősek, a feladatokat egymás között leosztják. Jellemző rájuk, hogy ügyfeleiket (áldozataikat) pszichikailag, illetve fizikailag folyamatosan fenyegetik, és nyomás alatt tartják, de gyakran előfordul, hogy a fizikai fenyegetést ténylegesen is valóra váltják.

Ilyen szintű és súlyú fenyegetés mellett az adósok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az uzsorakölcsönt vissza tudják fizetni. Így az egyetlen jövedelem-forrásukat, fizetésüket, szociális segélyüket és egyéb járandóságaikat is odaadják, abban a hónapra megélhetés nélkül maradnak, ami miatt újabb uzsorakölcsönt kell felvegyenek. Ebből a jól kitervelt adóság-csapdából nincs kiút, az adós (áldozat) saját erejéből már nem menekülhet.

Az előzőek miatt gyakran előfordul, hogy az adóst különböző bűncselekményekbe kényszerítik, hajszolják bele, annak érdekében, hogy a bűncselekményből származó jövedelemből tudja megfizetni az uzsoratartozását.

Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×