eur:
389.5
usd:
363.21
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Alapítvánnyal a korrupció ellen

Több politikus is érintett a 18 millió forintos terézvárosi vesztegetési botrányban - állítja az esetet kirobbantó Berecz Károly vállalkozó, a Műart-Press Kft. ügyvezető igazgatója, aki csütörtökön bejelentette: korrupcióellenes alapítványt hoz létre.

Tizennyolc millió forint kenőpénzt, úgynevezett prémiumot kért a Műart-Press Kft. vezetőjétol, Berecz Károlytól a Terézvárosi Vagyonkezelő vezérigazgatóján keresztül a kerület SZDSZ-es alpolgármestere azért, hogy árverés útján a kft számára értékesítsék a Bajcsy-Zsilinszky út 61. szám alatti ingatlant - ezt mondta idén januárban az esetet a rendőrségen bejelentő vállalkozó.

A feljelentő két hétig együtt dolgozott a nyomozókkal, bizonyítékokat gyűjtöttek, a nyomozók lehallgatták a megadott telefonszámokat, fénykép-és hangfelvételeket készítettek Berecz Károly és a koronatanú beszélgetéséről, dokumentumokat foglaltak le, valamint tetten érték a pénzátvételt is.

Az akció során elfogták a "táskás embert", Juhász Károly MSZP-közeli vállalkozót, valamint az üzenetek kézbesítőjét, Kovács Pétert, a kerületi vagyonkezelő vezérigazgatóját. Azóta mindketten szabadlábon vannak.

A vesztegetési ügyben előbb a Nemzeti Nyomozó Iroda, majd a Budapesti Nyomozó Ügyészség folytatta a vizsgálatot, ám a vállalkozó közlése szerint közel egy év alatt nem történt érdemi előrelépés az ügyben, ráadásul november 18-án újabb két hónappal meghosszabbították a nyomozást.

Eközben néhány hónapja Bajor Zoltán, Terézváros SZDSZ-es alpolgármestere nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentést tett Berecz Károly ellen, és ötmillió forintot követel tőle jó hírnév megsértéséért.

Vádak és viszontvádak

Az alpolgármester egy korábbi közleményben úgy reagált a vállalkozó vádjaira: értelmetlen lett volna bárkit egy 18 millió forintos provokációval megkeresni, miután az önkormányzat bírósági pert nyert ellene, mert százmilliós adósságát nem rendezte, felmondta a jogviszonyát és nyilvános pályázatot írt ki a helyiségekre.

Az ügy a bíróság előtt van, eddig egy békéltető tárgyalásra került sor, amely eredménytelenül zárult - mondta Berecz Károly.

A Bajcsy-Zsilinszky út 61. szám alatti ingatlan körüli viták még 2002-ben kezdődtek, amikor az önkormányzat annak havi 600 ezer forintos bérleti díját kétmillió forintra akarta emelni. Ezt az időközben gazdát cserélt cég nem fogadta el, perre ment, ám végül a bíróság az önkormányzatnak adott igazat, és a Berecz Károly vezette Műart-Press a kamatokkal együtt közel százmillió forintos adósságot halmozott fel.

Az ügyvezető szerint, ha az általuk megterveztetett Bio-centrum létrejött volna, rendezték volna adósságukat, és az önkormányzatnak is jelentős bevétele születhetett volna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×