eur:
390.71
usd:
366.08
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Amerikai vízummentesség: visszaküldte az államfő az egyik törvényt - a nap legfontosabb hírei

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek az amerikai vízummentességhez kapcsolódó bűnügyi adatcseréről szóló megállapodást kihirdető törvényt a köztársasági elnök. Sólyom László hangsúlyozta: döntése nem hátráltatja a magyar-amerikai egyezmény hatályba lépését.

Az államfő indoklásában emlékeztetett arra: az amerikai hatóságok bűnüldözési céllal megvizsgálhatják, hogy egy birtokukban lévő ujjlenyomat szerepel-e a magyar adatbázisban, ugyanakkor a magyar szabályok szerint például bűncselekmény elkövetésével nem vádolt személyek ujjlenyomatai is benne vannak a nyilvántartásban. Sólyom László szerint így a magyar ujjlenyomat adatbázis hozzáférhetővé tétele az amerikai hatóságok számára aggályokat vet fel a személyes adatok védelméhez való jog szempontjából. A köztársasági elnök ezért arra kérte az Országgyűlést, hogy a megállapodást csak azután kösse meg, ha rendezte az ujjlenyomat nyilvántartás hazai szabályait.

Keddtől igényelhető a megújult mikrohitel

Keddtől igényelhető az összesen 800 milliárd forint hatású likviditásbővítő csomag egyik legfőbb eleme, a korábbiaknál kedvezőbb kondíciójú Új Magyarország Mikrohitel - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetője. Bajnai Gordon hangsúlyozta: az érintettek akár 10 évre is kaphatnak 10 millió forintig terjedő hitelt, amelynek kamata 6 és 9 százalék között mozoghat, a türelmi idő pedig 1-2 év lesz. Hozzátette: a hitelhez állami garancia is kapcsolódik.

Változatlan az alapkamat

Változatlanul, 8,5 százalékon hagyta az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntés megfelelt a várakozásoknak; a piaci elemzők szinte egybehangzóan úgy vélték, hogy a testület nem módosítja az alapkamat szintjét, amely május óta van érvényben. Simor András, a jegybank elnöke elmondta: a monetáris tanács ülésén nem volt más javaslat az alapkamat változatlanul hagyásán kívül. Szólt arról is, hogy a forint gyengülését fundamentális okok nem indokolják, és ha az MNB úgy látja, hogy a forint árfolyama veszélyezteti az inflációs célt, vagy a pénzügyi stabilitást, akkor közbe fog lépni. Simor András úgy vélte: különösen a 2002 és 2006 közötti gazdaságpolitika, a lakosság magas devizahitel-állománya, illetve az ugyancsak magas rövid lejáratú külső adósságállomány miatt rossz Magyarország piaci megítélése. Hozzátette: ezen a közpénzügyi szabályozás és a gazdasági növekedés gyorsítása javíthat.

Európában csak a BUX gyengült

Európában egyedül a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe gyengült; a BUX 1,9 százalékos csökkenéssel, 12.681 ponton zárt. Az OTP részvények kereskedése 10 százalékot meghaladó árfolyamesés miatt néhány percig szünetelt; a papírok végül 6,4 százalékos csökkenés után 2.949 forinton zártak. Juhász Richárd, a Concorde Zrt. üzletkötője úgy vélte: a magyarországi piacot jelenleg nem az árak, hanem a bizalom hiánya határozza meg.

Válságcsomagot készül elfogadni Izland

Brit lapértesülés szerint 6 milliárd euró értékű válságkezelő csomagot készül elfogadni az izlandi kormány; az összegből egy milliárd eurót a Nemzetközi Valutaalap biztosítana. A Financial Times úgy tudja: Oroszország szerepvállalása egyelőre bizonytalan. Közben Svédország és Finnország is új intézkedéseket jelentett be a pénzügyi válság hatásainak enyhítésére, míg Hollandiában 10 milliárd eurós állami támogatást kapott az ING-csoport.

Csökken az üzemanyagok ára

Idehaza szerdán 6 forinttal csökken a gázolaj és 10 forinttal a benzin literenkénti ára - erősítették meg piaci forrásból a holtankoljak.hu értesülését. Így a benzin átlagára 275 forint, a gázolajé 296 forint lesz. Októberben eddig 15 forinttal csökkent a benzin, és 6 forinttal a gázolaj ára a töltőállomásokon.

Újfajta influenzavírus fenyeget

Újfajta influenzavírus megjelenésére számítanak Magyarországon a szakemberek. Az országos tisztifőorvos az InfoRádióban elmondta: az erősebb vírus miatt több megbetegedésre lehet számítani az idén, mert három vírustörzs is megváltozott, és a lakosság ez ellen védtelen. Falus Ferenc hozzátette: a jelenleg kapható oltások beadatásával kialakítható a védelem az új törzs ellen is.

Forgalomkorlátozás október 23-án

Forgalomkorlátozásra és fokozott ellenőrzésre kell számítani a fővárosban az október 23-i rendezvények miatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitány rendészeti helyettese. Bozsó Zoltán az InfoRádióban elmondta: kordonnal zárják körbe azt a 20 rendezvényt, amelyeket kiemelt kockázatúnak minősítettek.

Biztonságosabbak a magyar utak

Szeptember végéig 221-gyel kevesebben haltak meg az utakon, mint az elmúlt év hasonló időszakában - közölte az országos rendőr-főkapitány. Bencze József az InfoRádiónak elmondta: több mint 25 százalékkal csökkent az ittasan okozott balesetek száma, a rendőrök pedig 6500 jogosítványt vontak be a járművezetőktől.

Stabilizálódott Törőcsik Mari állapota

Stabilizálódott Törőcsik Mari állapota, de még nincs túl az életveszélyen - közölte a Nemzeti Színház. A tájékoztatás szerint a kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas művésznő gyógyulása érdekében és a család kérésére további információkat nem közölhetnek. A Nemzeti Színház csütörtökön számolt be arról, hogy Törőcsik Marit életveszélyes állapotban, intenzív osztályon kezelik. Részleteket akkor sem tettek közzé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×