eur:
389.52
usd:
362.64
bux:
67979.04
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Korruptabbak vagyunk, mint a csehek

Nyolc hellyel esett vissza Magyarország a Trancparency International korrupció-érzékelési indexén. A szervezet magyarországi vezérigazgatója azt mondta: a korrupció mértéke a gazdaság növekedésének gátjává vált.

Magyarország a korrupciós érzékelési index nemzetközi rangsorában 5,1 ponttal a 47. helyre csúszott vissza a tavalyi 39. helyről. A régióban Szlovénia, Észtország után az idén Csehország is megelőzte.

Tízes skálán, ahol a 10-es mutató a legjobb, az egyes a legrosszabb, Magyarország 2008-as indexe 5,1 a tavalyi 5,3-as mutató után, de ez a csekély visszaesés egybeesik a régiós országok javulásával - mondta Alexa Noémi, a Transparency International magyarországi ügyvezetője.

A korrupciós érzékelési index az állami szektorban, a politikusok és közhivatalnokok körében tapasztalható korrupciót vizsgálja, a felhasznált források között van többek között a Bertelsmann transzformációs index, az Economic Intelligence Unit és a Freedom House listája, a Világgazdasági Fórum és az IMD versenyképességi jelentései. Egy-egy országban akkor lehet CPI-t létrehozni, ha a 11 létező forrás közül legalább három rendelkezésre áll.

Ebben az évben 180 országban mért korrupciós érzékelési indexet a Transparency International, a listát Dánia vezeti Új-Zéland és Svédország előtt, a sok éven át vezető, azaz legkevésbé korrupt Finnország az 5. helyre csúszott vissza.

Az első 20 helyet a legfejlettebb országok foglalják el, Hollandia a 7., Ausztria a 12., Németország a 14., az USA 18. A dél-európai országok hátrább találhatók, Spanyolország a 28., Portugália a 32., Olaszország az 55., Görögország az 57.

Magyarország a 47. helyre csúszott vissza a tavalyi 39. helyről, a régióban Szlovénia (26.) és Észtország (27.) után az idén Csehország (45.) is megelőzött bennünket, mögöttünk van viszont Szlovákia (52.), Lengyelország (59.), Horvátország (62.) és Románia (70.).

A TI ügyvezetője szerint a hazai korrupció melegágya a párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlansága és az ezzel gyakran összefüggő túlbonyolított közbeszerzési rendszer.

A korrupció terjedése gátolja a gazdasági növekedést, a korrupció visszaszorítása pedig gyorsítja azt - jelezte Alexa Noémi, hozzátéve hogy egy vizsgálat szerint a CPI értékének egy pontos javulása esetén fél százalékkal nőtt a külföldi tőkebeáramlás és négy százalékkal az átlagjövedelem.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×