eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A rendőrség tehetetlen a fenyegetőzőkkel szemben

A rendőrségnek esélye sincs a pályaudvarokat megbénító, áruházakat, iskolákat kiüríttető, ezreknek bosszúságot okozó telefonbetyárokkal szemben, akik bombával fenyegetőznek. Egy-egy bombariadónál akkor is át kell vizsgálni a megjelölt területet, ha már a hívás hangneméből egyértelmű, hogy vakriasztásról van szó.

A rendőrség számára egy kiürítési akció több százezer forintba kerül - írja a Népszabadság. A törvény legalább 8, de legfeljebb 30 napot ad a telefontársaságoknak, hogy rendőrségi megkeresésre megadják: a fenyegető hívást ki, milyen számról és honnan kezdeményezte. A nyomozók szerint már az is nagy segítség lenne, ha a törvény bombariadó esetén azonnali adatszolgáltatásra kötelezné a szolgáltatókat, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban azonban nem tartják olyan súlyúnak a kérdést, hogy emiatt törvénymódosítást kezdeményezzenek.

A Magyar Nemzet cikke szerint tízéves távlatban működésképtelenné válhat a Magyar Honvédség, ha a fejlesztésekben nem lesz komoly előrelépés. Ezt állítják a honvédelmi miniszter által nemzeti katonai stratégia készítésére fölkért független szakértők. A Gyarmati István nagykövet által vezetett munkacsoport szerint hadseregünk jelentős erőkkel sem jelenleg, sem a jövőben nem lesz alkalmas távoli missziókra. Komoly előrelépés nélkül a Magyar Honvédség kénytelen lesz jelentősen csökkenteni nemzetközi vállalásait, de gyengülni fog a közvetlen védelemhez szükséges képessége is. Legoptimistább megállapításuk szerint a Magyar Honvédség a következő években mindössze tartani tudja költségvetési szintéjét, amely nem sok mindenre elegendő.

Az Index cikke szerint Amerika második legnagyobb internet-szolgáltatója, a 14 és fél millió előfizetőt kiszolgáló Comcast is bevállalta a népszerűtlen lépést: októbertől eltörli a korlátlan adatforgalommal járó csomagokat előfizetési listájáról. A cég szerint az előfizetők 99 százaléka számra semmi változást nem fog jelenteni a havi 250 gigabájtnál meghúzott határ. A konkurens cégek árgus szemekkel figyelik a hatást, és ha bejön ez a húzás, szakértők szerint rohamosan fognak a netszolgáltatók áttérni erre a módszerre, véget vetve a krolátlan forgalom lehetőségét a messzemenőkig kihasználó felhasználók jó napjainak.

A Világgazdaság arról számol be, hogy több mint 5 ezer biztosítási ügynöknek kell megszereznie az előírt végzettséget, ha jövőre is maradni szeretne a közvetítői szakmában. Összesen több mint 20 ezer ügynöknek nincs meg a végzettsége a PSZÁF jó 40 ezres listájában. Az OKJ-s vizsga alternatívájaként létrehozott hatósági vizsgák hamarosan elindulhatnak. Eddig öt intézmény került be a vizsgáztatók jegyzékébe.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a folyamatosan növekvő földgázárak ellenére sem igazán álltak vissza a hagyományos tüzelőanyagokra, így például a széntüzelésre a lakossági fogyasztók. Az utóbbi 6-8 évben legalább 50 százalékkal esett vissza a széneladás. Szakértők szerint a visszaállást nehezíti, hogy az utóbbi években a kényelmesebb földgáz elterjedése miatt szinte mindenki kidobta korábban meglévő vegyes tüzelésű kazánját, az újabb építésű házak, lakások esetében pedig nem is gondoltak a hagyományos megoldás beépítésére.

A portfolio.hu kiszámolta, hogy a jövedelemszinttől függően legfeljebb 2,6 százalékkal emelkedhet jövedelmünk a bejelentett adócsomag hatására. Jellemzően azonban ennél jóval kisebb lesz a változás. Mindamellett a személyi jövedelemadó torz struktúrája és a magas elvonási szint nem változik, továbbra is lesznek munkavállalók, akiket 62 százalékos elvonással sújt az állam többletjövedelmeik után, és olyan munkaadók is, akiknek a béremelés költsége bő háromszorosa a nettó béremelésnek. Az internetes gazdasági lap az adóváltozások hatásait járja körül cikkében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×