eur:
388.51
usd:
360.88
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Versenyhivatali feljelentést sürgetnek a Tesco ellen a húsosok

Versenyhivatali feljelentést sürget a Tesco ellen a Kelet-magyarországi Húsosok Kereskedelmi Kft. (KMHK). A cég szerint az áruházlánc irreálisan olcsón értékesít egyes húsipari termékeket, és ezzel lenyomja a hazai termékárakat - mondta Fazekas József, a KMHK elnök-ügyvezetője a Világgazdaságnak. Arra kérik a piaci szereplőket tömörítő Vágóállat és Hús Terméktanácsot, hogy vizsgálja ki az ügyet, és tegyen lépéseket a GVH-nál.

A Világgazdaság azt írja, hogy versenyhivatali feljelentést sürget a Tesco ellen a Kelet-magyarországi Húsosok Kereskedelmi Kft. (KMHK). A cég szerint az áruházlánc irreálisan olcsón értékesít egyes húsipari termékeket, és ezzel lenyomja a hazai termékárakat - mondta a lapnak Fazekas József, a KMHK elnök-ügyvezetője. Ezért arra kérik a piaci szereplőket tömörítő Vágóállat és Hús Terméktanácsot, hogy vizsgálja ki az ügyet, és tegyen lépéseket a GVH-nál. A Tesco szóvivője, Hackl Mónika cáfolja, hogy a beszerzési ár alatt értékesítenének húsokat.

A Népszabadság értesülése szerint Fodor Gábor tárgyalna még a szocialistákkal a cselekvési programról, de elsősorban egy szakértői kormányban látja - nem is egy annyira a politikai, mint inkább - a gazdasági kibontakozás esélyeit. Az SZDSZ elnöke a lapnak azt mondta, hogy ismer olyan ember, akire mind az öt parlamenti párt rábízná a kormányzás felelősségét. A pártelnök azt nem mondta meg kire gondol, azt viszont ige, hogy kire nem: vagyis Gyurcsány Ferenccel aligha tudná elképzelni az együttműködést, miközben mégis úgy gondolja, hogy amit a koalíció együtt rontott el, azt együtt kell helyrehozni. Hozzátette: a kormányt cselekvésre bírni, s ha ez nem megy, akkor szakértői kormány felállítását tartjuk szükségesnek, és mindezen lépések után beszélhetünk az előre hozott választásokról. Most, a cselekvési program ismeretében, úgy látom, hogy a leggyorsabb cselekvési lehetőséget a szakértői kormány mielőbbi felállítása biztosíthatja. Fodor Gábor beszélt arról is, hogy az SZDSZ önálló, független, ellenzéki párt. Egy új koalíció megkötésének valószínűségét minimálisnak tartom, de ez tartalmi és nem érzelmi kérdés.

A Magyar Nemzet arról közöl írást, hogy a kormányfő Megegyezés című programjában arra is javaslatot tett, hogy januártól 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás terhelje a munkáltatók által eddig adómentesen a munkavállalóknak adott üdülési csekket. Ez a lépés a belföldi turizmust ítélné halálra - nyilatkozták szakértők lapnak. Karácsony Mihály, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöke azt mondta, hogy a miniszterelnök terve visszavetné az amúgy sem fénykorát élő magyarországi turizmus, és a családok spórolási lehetőségeit.

Az Index.hu a tegnap két éve lépett hatályba a lobbi-törvényről ír. A bejegyzett lobbistákat is tömörítő Public Affairs Tanácsadók Szakmai Szövetségének álláspontja szerint az elmúlt két év során bebizonyosodott, hogy a törvényalkotó nem érte el célját: a lobbi-tevékenység meghatározó része továbbra sem működik átláthatóan. Szerintük a lobbisták kötelezettségeit szigorítani, jogaikat pedig bővíteni szükséges. A PATSZ azt állítja, hogy rengeteg kijátszható kiskaput tartalmaz a jelenleg érvényes jogszabály. Álláspontjuk szerint a lobbisták kötelezettségeit szigorítani, jogaikat pedig bővíteni szükséges, ezért részletes javaslatot dolgoztak ki a jogszabály módosítására.

A Népszabadság arról ír, hogy megszüntették a szentesi Hungerit Zrt.-nél a hízott baromfi vágását, és bejelentették a munkaügyi központnál, hogy október 15-től 200 dolgozót fokozatosan elbocsátanak a cégtől. Teljesítette a Négy Mancs Alapítvány követelését a szentesi Hungerit Zrt., amikor a múlt héten beszüntették az állatvédők által kifogásolt módon tartott - kényszertöméssel hizlalt - baromfik feldolgozását. A Dél-Magyarország című szegedi lap szombati számában a Négy Mancs projektvezetőjére, Gergely Zsófiára hivatkozva azt írta: a szervezet leveszi a Hungeritet a tiltólistájáról, így elhárul az akadály az elől, hogy legalább a nem hizlalt állatokból készült termékeiket ismét árusítsák a német nyelvterületen lévő áruházláncokban.

A Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, hogy az elmúlt néhány hónapban több mint százötvenezer ember adatait adta át az egészségbiztosító az APEH-nek. Õk azok, akik úgy vettek igénybe egészségügyi ellátást, hogy a nyilvántartás szerint rendezetlen volt a biztosítotti jogviszonyuk. Az év eleje óta jogszabály kötelezi az Országos Egészségbiztosítási pénztárt arra, hogy továbbítsa azoknak az adatait az APEH-nek, akik valamelyik egészségügyi szolgáltatónál értesültek arról, hogy jogviszonyukkal gond van, és 30 napon belül sem kezdték meg annak rendezését.

Az Index.hu-n arról olvashatnak, hogy ugyan korábban amerikai kutatók azt állították, hogy az északi sarki jégtakaró már idén nyáron eltűnik, most úgy látják, a helyzet nem ennyire súlyos, de szeptemberre súlyosabb lehet, mint eddig bármikor. Az eddigi előrejelzések 2040-re, a borúlátóbbak a következő évtized közepére jelezték, hogy teljesen elolvad az évtizedek óta látványosan fogyatkozó északi-sarki jégsapka. Ráadásul az US National Snow and Ice Data Center kutatóközpont szakértője, Mark Serreze áprilisban minden eddiginél vészjóslóbb forgatókönyvvel állt elő: számításai szerint akár idei nyáron elolvadhatott volna a jég az Északi-sarkon. Ez nem történt meg, de újra annyira kicsi a területe, amilyen már régen nem volt. Idén augusztus 26-án a jégsapka területe 5.26 millió négyzetkilométer, tavaly szeptemberben pedig csupán 4.13 millió négyzetkilométer volt, ami a műholdas adatfelvételek harmincéves létezése óta a legkisebb területet jelentette. Összehasonlításképpen: 1980-ban a jégsapka még 7,8 millió négyzetkilométeren terpeszkedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×