eur:
387.81
usd:
357.7
bux:
68089.84
2024. május 17. péntek Paszkál

Székely: 10-15 milliárd kellene az egészségügyre

Lezárult a kormány egészségügyi reformjának társadalmi vitája. "A Biztonság és Partnerség - Feladatok az egészségügyben 2010-ig" elnevezésű programot csaknem 100 szakmai, és civil szervezet, valamint 40 magánszemély véleményezte. Az egészségügyi tárcavezető a témában rendezett budapesti konferencián sikeresnek nevezte az egyeztetéseket, mégis többen kifogásuknak adtak hangot.

Hideget és meleget egyaránt kapott a kormány azon javaslatcsomagja, amely az elkövetkező két év egészségügyi változtatásairól szól. Augusztus közepéig csaknem 100 szakmai és civil szervezet, valamint 40 magánszemély küldte el észrevételét összesen 600 oldalnyi terjedelemben az egészségügyi tárcavezetőnek.

Volt, aki szerint a kormányprogramban üres szavak vannak, amelyek ellentétben állnak a valósággal. Többen hiányolták a tennivalók időrendbeli sorrendszerűségét, a konkrét intézkedéseket, a rendszerszemléletet, és az ágazati koncepciót.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke azt mondta: bár támogathatóak a javaslatcsomag céljai, ám vannak kritikus pontjai. "Az egyik kritikus pont a finanszírozás, a másik a humánerőforrás kérdése. A finanszírozásnál bár elindulnak a fejlesztési programok, de nem kaptunk választ az amortizációval összefüggő kérdésekre. Felmérést kezdeményeztünk, hogy a kormány a kórházak likviditási és humánerő-forrásbeli helyzetéről képet kapjon" - hangsúlyozta.

A fideszes Gógl Árpád szerint az egész kormányprogramot újra kell tervezni. "Új célrendszer kell. Az anyagi források tisztázása elengedhetetlen, és a hitelesség kérdését rendezni kell" - vélekedett.

Értékelik a biztonságot

Az egészségügyi program dicsérő szavakat is kapott, többen egyetértettek a címben szereplő biztonság és partnerség megerősítésével az ellátórendszerben, a szakmai programok folytatásával, és az egészségbiztosítás megerősítésével.

Székely Tamás egészségügyi tárcavezető sikeresnek tartja a társadalmi vitához kapcsolódó egyeztetést, hozzátette: a szakmai javaslatok közül többet is beépít a tervezetbe.

A program költségeiről már a konferencia utáni sajtótájékoztatón beszélt a miniszter. Legalább 10-15 milliárd forint kellene a költségvetésből a program megvalósításához, de a határ persze a csillagos ég - fogalmazott.

A programhoz kapcsolódó szabályozás ősszel kerül a parlament elé. Székely Tamás szerint november, vagy december elején szavazhat arról az Országgyűlés, így a változások már a jövő évtől életbe léphetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×