eur:
388.41
usd:
360.51
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Stumpf: A politika a pártvezetők túlélő-showjává silányult

A Századvég Alapítvány elnöke szerint az embereknek elegük van abból, hogy a politika a pártvezetők túlélő-showjává silányult. Stumpf István az InfoRádióban azt mondta: a kormányfő a múlt héten bejelentett adócsomaggal bizonyította be igazán, hogy korlátozottak a lehetőségei.

A Századvég Alapítvány elnöke szerint egy sikeres SZDSZ megszerezhetné a liberális gondolkodású emberek csaknem felének támogatását, azaz a szavazók csaknem 5 százalékának voksára is számíthatna. De Stumpf István szerint a választóknak kezd elegük lenni abból, hogy a politika a különböző politikai pártok és azok vezetőinek túlélési játékává silányult.

Hozzátette: az emberek arra vágynak, hogy az országnak cselekvőképes kormánya, kormányfője legyen, de ezt a képességét a miniszterelnök az elemző szerint most sem tudta bizonyítani, hiába próbált "repülőrajtot venni" a múlt héten bemutatott elképzeléseivel.

Stumpf István úgy fogalmazott: a kormányfő jelentős források felett rendelkezik, amelyekkel időlegesen tud szavazatokat vásárolni, így ki tud alakítani egy olyan helyzetet a Parlamentben, amelyben el tudja fogadtatni a költségvetését, ez a büdzsé azonban kevés lesz ahhoz, hogy dinamizálja az országot és nem jelent pozitív üzenetet a befektetőknek sem, csak Gyurcsány Ferenc agóniáját hosszabbítja meg.

Ezt érzékelte az SZDSZ is, valamint azt, hogy még egy előrehozott választás is jobb, mint részese lenni a kormányfő politikai agóniájának, és hozzájárulni Gyurcsány Ferenc túléléséhez.

A politikai elemző úgy véli: a miniszterelnök által vázolt adócsomag is a kormány szűkült mozgásterét mutatja. Szerinte a szocialista vezetésen a nyár végén keresztülerőszakolt elképzelések nem képesek dinamizálni a gazdaságot, hiszen a változtatások mindössze a GDP 1 százalékának megfelelőek.

Stumpf István szerint valószínűleg váratlanul érte Gyurcsány Ferencet az is, hogy az SZDSZ negatívan reagált az elképzelésekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×