eur:
387.36
usd:
356.44
bux:
68160.47
2024. május 17. péntek Paszkál

Feszes program várja a parlamenti képviselőket

A Legfelsőbb Bíróság elnökét, az adatvédelmi ombudsmant, két alkotmánybírót és az Állami Számvevőszék két alelnökét is megválaszthatja a parlament a 15-én kezdődő őszi ülésszakon - mondta az Országgyűlés elnöke, miután a parlamenti pártok frakcióvezetőivel egyeztetett a törvényalkotási programról.

Feszes program várja a képviselőket a két hét múlva kezdődő őszi parlamenti ülésszakon. Az Országgyűlés elnöke a frakcióvezetőkkel egyeztetett a következő négy hónap menetrendjéről, majd Szili Katalin azt mondta, az ülésszak kezdetén - ahogy mindig - most is a Házszabály módosítása és az éves pénzügyi törvények kerülnek napirendre.

"A kormány előre jelzett az őszi ülésszak jogalkotási programjában körülbelül 50 olyan törvényjavaslat szerepel, aminek a megalkotására sor kerül, ebben a legfontosabbak a 2007-es év zárszámadása, a 2009-es év költségvetése és az adótörvénynek a megalkotása lesz" - jelentette ki Szili Katalin, aki elmondta: az adójogszabályokat szeptember 15-ig, a büdzsé tervezetét pedig szeptember 30-ig kell benyújtani a parlamentnek.

A házelnök szerint a félév kiemelt feladata lesz több állami tisztségviselő megválasztása is. Az adatvédelmi biztos mellett fontos kérdésnek nevezte a Legfelsőbb Bíróság elnökének, valamint két alkotmánybíró és az Állami Számvevőszék két alelnökének a megválasztását.

Szili Katalin szerint ez utóbbi azért is kritikus pont, mert tavasszal a szervezet elnökének is lejár a mandátuma, és addigra az alelnökök révén biztosítani kell a számvevőszék működését.

Az Országgyűlés elnöke bejelentette, a korábbi szocialista javaslattal ellentétben marad a parlament hétfő-keddi ülésezési rendje, a plenáris üléseket nem teszik át keddre, illetve szerdára. Elmondta azt is, hogy a meghívására 15-én Magyarországra érkezik az Európai Bizottság elnöke. José Manuel Barroso az első ülésnap délutánján fel is szólal az Országházban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×