eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Megkezdődött az iskola - a nap legfontosabb hírei

Megkezdődött az iskola, 1 millió 363 ezer tanuló számára ért véget a csaknem két és fél hónapos nyári vakáció és kezdődött meg a tanítás az ország általános és középiskoláiban. A most induló tanévben a diákok 181 napot járnak majd iskolába, a tanítás 2009. június 15-ig tart.

A fővárosi tanévnyitó ünnepségen Demszky Gábor főpolgármester azt mondta: az oktatási rendszernek a munkaerő-piacon jól eladható tudást kell biztosítania a diákok számára. Az oktatási miniszter az országos felsőoktatási tanévnyitón az ágazatra fordítható állami támogatás növekedését ígérte. Hiller István úgy fogalmazott: a finanszírozási rendszer átalakítása után most már főként a színvonalra, a minőségre helyezik a hangsúlyt.

Rendszeressé teszi találkozóit a szlovák és a magyar miniszterelnök

Rendszeressé teszi informális találkozóit a jövőben a szlovák és a magyar miniszterelnök. Robert Fico és Gyurcsány Ferenc erről brüsszeli kötetlen megbeszélésén állapodott meg, amelyet az uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli ülése előtt tartottak a belga fővárosban. Gyurcsány Ferenc a tárgyalás után úgy fogalmazott: bármennyire is szépek a két ország kapcsolataiban elért eredmények, ha újra és újra beárnyékolják a nemzetiségi problémák.

Standard & Poor's: A változások jó irányba mutatnak

Összességében jó irányba mutatónak nevezte a magyar kormány adócsökkentési tervezetét a Standard & Poor's. A világ legnagyobb hitelminősítője ezzel együtt nem tartja reálisnak azt az elképzelést, hogy a finanszírozást a gazdaság kifehérítésével oldják meg. A Standard & Poor's elemzésben azt írta: az adócsökkentési csomagterv 2010-ig hozzávetőleg a GDP 1 százalékával növelheti a magyar államháztartási hiányt.

A Fidesz az ország érdekével ellentétesnek tartja a privatizációkat

Az ország érdekeivel ellentétesnek tartja az Állami Autópálya Kezelő, a Magyar Villamos Művek és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. egy részének tervezett privatizálását a Fidesz. Fónagy János, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője kifogásolta, hogy a három cég egy részének eladásáról szóló múlt heti kormányhatározatot csak vasárnap hozták nyilvánosságra. Szerinte ez azt jelzi, hogy a kisebbségi kormány titokban akarja kiárusítani Magyarországot. Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint az ellenzéki párt azt akadályozná meg, hogy az emberek részvényhez jussanak. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök február elején jelentette be, hogy a kormány új tulajdonosi programja keretében a magyar, illetve a hosszabb ideje Magyarországon élő uniós polgárok kedvezményesen tulajdont vásárolhatnak egyes állami cégekből.
Egységes jegyrendszert akar a BKV vezérigazgatója

Egységes teljesítményarányos jegyrendszert vezetne be és kiszámíthatóbbá tenné a menetrendet a BKV-nál a társaság új vezérigazgatója. Kocsis István emellett nélkülözhetetlennek nevezte a tőkebevonást, a vállalat holdingszerű átalakítását, valamint a MÁV-val és a Volánnal való stratégiai együttműködést. Az új cégvezető hangsúlyozta: csak egy struktúraátalakítás jelenthet garanciát arra, hogy hatékonyabb legyen a társaság működése; ez szerinte 2-3 évig tart majd. Hozzátette: a BKV finanszírozásával összefüggő kérdésekre a helyzet áttekintése után ad pontos választ. Kocsis István korábban az Indexnek arról számolt be, hogy önálló részvénytársaságokba szervezné ki például a busz-, és a villamosközlekedést, valamint a karbantartást.

Újabb egyeztetés az almatermelők és az agrártárca között

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kedden egyeztetnek ismét az alma felvásárlási áráról az agrártárca vezetőjével a helyi termelők. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének szövetségi igazgatója az InfoRádióban azt mondta: továbbra is 30 forintot szeretnének kapni az ipari alma kilójáért az ajánlott 15-20 forint helyett. Budai Gyula úgy vélte: a mielőbbi megegyezés nemcsak a termelők, de a feldolgozók érdeke is lenne. Közben Tilki Attila, a megye fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: csütörtöktől félpályás tiltakozás kezdődik a 4-es főúton, Tuzsérnál, ha addig nem jön létre megállapodás.

Szerdától ismét drágul a benzin

Szerdán 3 forinttal drágul a benzin a hazai töltőállomásokon; a gázolaj ára most nem változik - értesült piaci forrásból a holtankoljak.hu üzemanyagár-összehasonlító portál. Az elmúlt 5 hétben folyamatosan csökkent a gázolaj és a benzin ára; a dízelüzemanyag literenként 23, a benzin 15 forinttal lett olcsóbb.

Jóváhagyás a Mol-INA részvénycserére

Horvátországban jóváhagyta a pénzügyi felügyelet a Mol-nak az INA olajipari csoportra tett, részvényenkénti 2800 kunás, vagyis több mint 93 ezer forintos nyilvános vételi ajánlatát. A magyar olajtársaság augusztus 12-én jelezte, hogy megvásárolná a közkézen lévő 31 százaléknyi INA-részvényt. A horvát olajipari konszern további 44 százaléka állami tulajdonban van, a Mol eddigi részesedése 25 százalék. A Reuters brit hírügynökség arról számolt be, hogy a Mol többségi tulajdonra akar szert tenni az INA-ban, és további részvénycseréről is tárgyal a horvát kormánnyal.

Harminchárom halálos áldozata van a kínai földrengésnek

Kínában a legfrissebb adatok szerint 33-an haltak meg a Szecsuan és Jünnan tartomány határán, szombaton bekövetkezett földrengésben. A Richter skálán mért 6,1-es erősségű földmozgás során csaknem 500-an sérültek meg, és mintegy 260 ezer lakóház dőlt romba. Az érintett térség egyik vezetője hangsúlyozta: több mint 10 ezer sátorra és átmeneti otthonra lenne szükségük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×