eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

"Ha Gyurcsány marad, az SZDSZ nem szavazza meg a költségvetést"

Gyurcsány Ferenc új programjának mérsékelt fogadtatása, illetve annak SZDSZ általi elutasítása élénk találgatásokat indított el. Török Gábor politológus az InfoRádió kérdésére arról beszélt, hogy amennyiben Gyurcsány Ferenc marad a miniszterelnök, akkor az SZDSZ nem szavazza meg a költségvetést. Ez nem jelent automatikusan új választásokat, bár az MSZP számára ez lehetne az előnyösebb forgatókönyv.

Az SZDSZ döntése nem magáról a programról szól, hanem sokkal inkább az SZDSZ politikai stratégiájáról - mondta Török Gábor politikai elemző az InfoRádiónak azzal kapcsolatban, hogy a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által előterjesztett, Megegyezés című programjavaslatot a szabad demokraták eddig nem támogatták. Az elemző nem állítja, hogy Gyurcsány Ferenc írásának nem volt semmi köze a döntéshez, de szerinte eléggé világos az üzenet: az SZDSZ nem kívánja a jelenlegi feltételek mellett újrakötni a koalíciót.

Ezek után két irány körvonalazódik - mondta Török Gábor. Az általa valószínűbbnek tartott verzió szerint az SZDSZ a kormányfő távozása esetén lát lehetőséget egy új koalícióra. A szakértői kormányról tett kijelentések is ennek fényében értelmezendők, lefordítva ez annyit jelent, hogy egy olyan kormány, amelyet nem Gyurcsány Ferenc vezet. A másik verzió, hogy az SZDSZ ellenzéki pártként képzeli el a jövőjét - vélekedett Török Gábor. Ebből az következne, hogy amennyiben Gyurcsány Ferenc marad a miniszterelnök, akkor az SZDSZ nem szavazza meg a költségvetést - jelentette ki az elemző.

A költségvetés esetleges leszavazása az SZDSZ értelmezésében nem jelenti egyértelműen az előrehozott választásokat - hangsúlyozta Török Gábor. Ez sokkal inkább egy plusz érv ahhoz, hogy a kormányfő távozzon és ők egy új koalícióba léphessenek.

Ha 2008 végén a parlament nem szavazza meg a költségvetést, és a kormányfő távozik, majd a parlament képtelen új miniszterelnököt választani, akkor attól a naptól számított három hónapon belül kell új választásokat kiírni - vázolta a lehetséges forgatókönyvet Török Gábor.

Ha egyébként az SZDSZ 2009 tavaszának végén nem tudna bekerülni a parlamentbe, akkor 2010 tavaszán sem fog ez nekik sikerülni - prognosztizálta a politológus. Csodák nincsenek a politikában, éppen ezért az SZDSZ számára nem az előrehozott választások elkerülése a legfontosabb, hanem az, hogy gyorsan rendezze a sorait, és kerüljön olyan helyzetbe, hogy akár már 2009 májusában sikeresen szerepelhessen egy választáson.

Az előrehozott választás valamiféle falra festett ördög az SZDSZ számára, de a félelem itt erősebb, mint a reális veszély - fogalmazott a politikai elemző.Amíg az MSZP bízhat abban, hogy akár az SZDSZ-ből, akár az MDF-ből lesz annyi aktív vagy passzív támogató, hogy átmenjenek a legfontosabb törvényjavaslatok, elsősorban pedig a költségvetés, addig a kormányfő távozásának kérdése komolyan nem merülhet fel. Mindez akkor kerülhet elő, ha már megbukott a költségvetés, vagy ha már egyértelműen látszik, hogy meg fog bukni. Egy ilyen szituációban még az is elképzelhető, hogy Gyurcsány Ferenc maga fog a változások élére állni.

Abban biztosak lehetünk, hogy Gyurcsány Ferenc mindent el fog követni, hogy hivatalban maradhasson, ám ha látja, hogy reménytelen a költségvetés megszavazása, akkor pártelnökként maga fogja kezdeményezni egy új miniszterelnök megválasztását - mondta Török Gábor. Ez azonban csak az utolsó lépés.

Amire nem látszik esély, hogy Gyurcsány Ferencet az MSZP puccsszerűen, Medgyessy Péterhez hasonlóan távolítsa el - fogalmazott az elemző. A kormányfő esetleges távozása után a döntés kizárólag az MSZP kezébe kerül, ők döntik majd el, hogy inkább az előrehozott választások irányába mozdulnak majd el, vagy pedig az újabb koalíciókötés irányába. Erre Magyarországon még nem volt példa, és teljességgel kiszámíthatatlan, hogy egy ilyen szituációban majd hogyan reagálnak a szocialisták. Vannak olyan hangok az MSZP-ben, hogy ebben az esetben számukra az új választás a jobb alternatíva.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×