eur:
389.43
usd:
361.86
bux:
68656.33
2024. május 7. kedd Gizella

Fodor: A program csak Gyurcsány túlélését szolgálja

Az SZDSZ elnöke szerint a miniszterelnök által vázolt cselekvési program a bizonytalanság programja, amely nem az ország túlélését szolgálja, csak Gyurcsány Ferenc túlélését. Fodor Gábor az InfoRádióban azt mondta: a szakértői kormány ügyét rövid időn belül napirendre kell tűzni, bár erről a szabad demokraták egyelőre nem egyeztetnek a többi párttal.

A jelenlegi formában egyetért-e az SZDSZ a miniszterelnök által vázolt programmal?

Nem, ez tartalmában az SZDSZ számára nem támogatható. De had jegyezzem meg, hogy előrelépésnek tartom, hogy megszületett. Még akkor is, ha ezt a bizonytalanság programjának tartjuk, előrelépés, hogy van program. Az ország érdeke, hogy legyen egy program, és erről legyen vita. Az már egy külön kérdés, hogy mit gondolunk erről a programról.

Született tehát egy program, amit az SZDSZ nem tud támogatni. Ön korábban azt mondta, hogy ha a kormány cselekvési programját nem tartják elfogadhatónak, javasolni fogják egy szakértői kormány felállítását.

Mivel ez a program a bizonytalanság programja, és nem az ország túlélésének, hanem Gyurcsány Ferenc túlélésének programja, ezért én azt gondolom, hogy a szakértői kormány ügyét rövid időn belül napirendre kell tűzni. A programban természetesen vannak olyan elemek és irányok, amelyek vállalhatóak, de minden erénye mellett, elfogadhatatlan, hogy az állami szerepvállalás változatlan marad a miniszterelnöki koncepcióban. Ma a gazdasági növekedés legnagyobb gondja az állam túlsúlyossága, és ezzel a miniszterelnök nem tud mit kezdeni. Ezen túlmenően is van néhány hiányossága a programnak, hiszen sem a fenntartható fejlődés, a környezettudatosság ügye, sem a hazai romákkal kapcsolatos kérdések nem szerepelnek benne, holott ezek ma a társadalom legfontosabb kérdései között vannak.

Azt mondta, hogy rövid időn belül le kell tenni az asztalra a szakértői kormány ügyét. Pontosan mikor? Megvárja-e ezzel az SZDSZ a költségvetés elfogadását vagy beterjesztését?

Rövid időn belül napirendre kerülhet ez a kérdés, a parlamenti évadnyitót azonban meg kell várnunk, hiszen a cselekvési programmal kapcsolatos vitákat ott kell lefolytatnunk.

Az SZDSZ mennyire lesz kezdeményező a szakértői kormány mihamarabbi felállításában? Egyeztetnek-e már erről a többi parlamenti párttal?

Nem, még nem egyeztetünk, azt gondolom, hogy az idő még korai erre. Biztos vagyok benne, hogy néhány parlamenti vitát le kell folytatnunk, hogy lássuk: hogyan és milyen formában tud egy ilyen kormány létrejönni. Egy ilyen kormány szükségességéről a parlamenti többséget kell megnyerni. Óriási előnye a szakértői kormánynak, hogy nem az ösztönzi: újraválasztják-e, hanem az, hogy hogyan tud az ország érdekében cselekedni.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×