eur:
387.79
usd:
357.61
bux:
68144.08
2024. május 17. péntek Paszkál

SZDSZ: A szakértői kormány Gyurcsány lemondása utáni lehetőség

Az őszi törvényjavaslatok támogatottsága döntheti el a kormány sorsát - jelentette ki az InfoRádiónak az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke. Gulyás József megerősítette, hogy pártja elfogadhatatlannak tartja a miniszterelnök cselekvési programját. Hozzátette: a szakértői kormány szükségességének felvetésével megvárják a költségvetési tervezet fogadtatását, illetve a miniszterelnök esetleges lemondását.

A kormányfő Megegyezés című javaslatcsomagjáról az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke azt mondta: a program mind konkrétságát, mind tartalmát tekintve elmarad a várakozásaiktól. A legrészletesebben kibontott adócsökkentési terv szerinte egyfelől ellentmondásos, másfelől szakmailag kikezdhető a kiadási oldal, illetve az adócsökkentés fedezete tekintetében.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke korábban azt mondta, hogy cselekvési programot vár a kormánytól, és ha ez nem elfogadható a liberális párt számára, akkor szakértői kormány megalakítására tesz javaslatot. Ezzel összefüggésben Gulyás József kijelentette: a tervezetet összességében nem tudják elfogadni, egyebek mellett hiányolják belőle a szerkezeti reformokat, a rászorultsági elv bevezetését és a romakérdés felvetését.

Kérdésre válaszolva a politikus kifejtette: nem várnak új dokumentumra, ősszel a kormánynak úgyis törvényjavaslatokkal kell előállnia, és ezek támogatottsága eldöntheti a kabinet sorsát.

Gulyás József emlékeztetett: a miniszterelnök azt mondta, hogy ha az adótörvény és a költségvetés nem megy át, akkor lemond.

Ha ez megtörténne, mindenképpen felvetődik a szakértői kormány szükségessége - hangsúlyozta a liberális politikus.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×