eur:
387.74
usd:
357.54
bux:
68371.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Hivatalosan is megnyitották a 2008/2009-es tanévet - a nap hírei

Hivatalosan is megnyitotta az idei tanévet az oktatási tárca vezetője. Elutasítja a Fidesz-KDNP frakciószövetség a szociálpolitikai lakástámogatási rendszer átalakításának tervét. Hatékony politikai megoldást szorgalmazott a katolikus egyházfő az illegális bevándorlás okozta válság megoldásáért. A nap hírei 2008. augusztus 31-én, vasárnap.

Évente 130-140 milliárd forinttal többet fordítanak majd az eddiginél oktatási célokra uniós és hazai forrásokból - közölte az oktatási és kulturális miniszter az idei országos tanévnyitón. Hiller István a hatvani Damjanich János Szakképzési Intézetben azt mondta: az idei tanév azért is jelentős, mert zajlik a közoktatás átfogó korszerűsítése. Hétfőn több mint 1 millió 360 ezer diák kezdi meg a tanévet; mintegy 18 ezerrel kevesebben, mint az előző évben. Az oktatási tárca szerint az új tanévben nem lép életbe olyan intézkedés, amely alapvetően érintené az iskolák életét, a Fidesz ezzel ellentétben úgy véli: folytatódik a forráskivonás a közoktatásban, és újabb pedagógus elbocsátások várhatók.

Az Állami Autópálya Kezelő mellett a Magyar Villamos Művek és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. vesz részt az Új Tulajdonosi Program első szakaszában- közölte a kormányszóvivő. Daróczi Dávid a kabinet szerdai döntését ismertetve azt mondta: az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-ből május 31-éig legalább 25 százalék mínusz egy szavazati jogot biztosító részvénypakett kerülhet a polgárok tulajdonába. Hozzátette: az MVM-ben november 30-áig a 75 százalék plusz egy szavazati jogot biztosító magyar állami részesedés felett szerezhetnének tulajdonrészt, a Mavir legalább 25 százalék mínusz egy szavazati jogot biztosító részvényeit pedig jövő év szeptember 30-ig jegyezhetnék. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök február elején jelentette be, hogy a kormány új tulajdonosi programja keretében a magyar, illetve a hosszabb ideje Magyarországon élő uniós polgárok tulajdont vásárolhatnak az állami cégekből.

Elutasítja a Fidesz-KDNP frakciószövetség a szociálpolitikai lakástámogatási rendszer átalakításának tervét. Soltész Miklós, a népjóléti kabinet vezetője azt mondta: az eddigi gyakorlat megváltoztatásával szembeállítaná a kabinet a szegényeket a középrétegekkel, és több százezer fiatal is nehéz helyzetbe kerülhet az otthonteremtés, családalapítás időszakában. A Népszabadság csütörtökön ismertette azt a tanulmányt, amely a lakástámogatási rendszer átalakítását javasolja a kormánynak. A lap azt írta: az elképzelések szerint az úgynevezett szocpol helyett a rászorulók lakhatását segítenék - egyebek mellett - a lakbér-támogatás bevezetésével. Daróczi Dávid kormányszóvivő cáfolta a szociálpolitikai támogatás megszüntetésének hírét.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mégsem kezdenek tiltakozó akciót hétfőn Nyírmadán a helyi almatermelők, így továbbra is 2 helyszínen, Anarcson és Vásárosnaményban tart az alacsony felvásárlási árak elleni blokád. A termelők azért döntöttek így, mert az érintett feldolgozó cég ígéretet tett arra, hogy nem vesz át gyümölcsöt addig, amíg nem születik megállapodás az alma áráról. A gazdák 30 forintot követelnek az ipari alma kilójáért a feldolgozók által ajánlott 15-20 forint helyett.

Hétfőtől érvényes a kisgyermeket nevelő szülőknek járó kedvezményes BKV bérlet. A 3.250 forintos szelvénnyel azok a budapestiek utazhatnak, akiknek 3 év alatti gyermekük van, és gyermekgondozási segélyt, vagy gyermeknevelési támogatást kapnak. A kisgyerekes bérlet a BKV valamennyi közösségi közlekedési járművén használható és Budapest közigazgatási határán belül korlátlan számú utazásra érvényes. Egy gyermek után csak az egyik szülő válthat ki ilyen bérletet.

Budapesten hivatalosan is megnyílt a XI. Zsidó Nyári Fesztivál. A Dohány utcai zsinagóga előtt tartott ünnepségen a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a zsidó kultúra nyitott és befogadó. Zoltai Gusztáv úgy fogalmazott: a fesztivál a művészet köntösében hirdet megértést és barátságot.

Visszavonhatatlannak nevezte az Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének elismeréséről szóló moszkvai döntést az orosz államfő. Dmitrij Medvegyev egy televíziós interjúban azt közölte: országa szerződéseket készül kötni a szakadár grúziai régiókkal a katonai, gazdasági, humanitárius és szociális segítségről. A két terület önállóságának orosz elismeréséről szóló döntést a héten az Egyesült Államok és az Európai Unió is elutasította. Közben Isztambulban Eka Keselasvili grúz külügyminiszter megismételte: Tbiliszi nem kezd párbeszédet Moszkvával addig, amíg az orosz katonák nem hagyják el Grúziát. A konfliktusról hétfőn Brüsszelben tart értekezletet az Európai Tanács és az ülésen várhatóan az Oroszország elleni esetleges szankciók is napirendre kerülnek.

Hatékony politikai megoldást szorgalmazott a katolikus egyházfő az illegális bevándorlás okoza válság megoldása érdekében. XVI. Benedek pápa Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáján hívek és turisták előtt mondott Úrangyala imádságában hangsúlyozta: az afrikai bevándorlók a jobb élet reményében indulnak el Európa felé, de utazásuk gyakran tragédiába torkollik a tengeren. Az egyházfő felszólította az érintett afrikai országok vezetőit, hogy számolják fel a törvénytelen migráció okait és az ahhoz kapcsolódó bűnözés minden formáját.

Elképzelhető, hogy néhány nappal elhalasztják vagy lerövidítik az amerikai Republikánus Párt jelöltállító konvencióját a Gustav nevű hurrikán miatt. Az esemény - az eredeti tervek szerint -hétfőn kezdődik Minnesotában. A Fehér Ház bejelentette: George Bush elnök nem utazik el a konvencióra, John McCain leendő elnökjelölt pedig a Fox News hírtelevíziónak azt mondta: érzéketlenség lenne megtartani az eseményt, amikor a Mexikói-öböl térségében szenvednek az emberek. A hurrikán várhatóan hétfőn csap le Louisiana államra.

Kínában 27-re emelkedett a szombati földrengés halálos áldozatainak száma. Szecsuan és Jünnan tartomány határán a Richter skálán mért 6,1-es erősségű földmozgás volt, amelyben 350-en sérültek meg. A természeti csapásban több mint 180 ezer ház dőlt össze vagy rongálódott meg.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×