eur:
388.49
usd:
360.86
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Újabb gázáremelés október elsején - a nap hírei

Október 1-jétől a lakosságnak több mint 6 százalékkal kerül többe a gáz. Elutasítja az SZDSZ a miniszterelnök cselekvési programját. Kínában 15 halálos áldozata és több mint 100 sérültje van az újabb erős földrengésnek. A nap hírei 2008. augusztus 30-án, szombaton.

Újabb gázárelemés októbertől

Október 1-től a lakosságnak 6,55 százalékkal, a nem lakossági fogyasztóknak 9,4 százalékkal kerül többe a gáz - jelentette be a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium. A tárca a nemzetközi piacon emelkedő kőolajárakkal indokolta a változást.

Számítások szerint egy átlagos, évente 1.660 köbméteres fogyasztású háztartásnak havonta mintegy 1.120 forintos többletkiadást jelent az újabb emelés.

Az idén már háromszor drágult a gáz; januárban 5, áprilisban 5,8, majd júliusban átlagosan 9,9 százalékkal emelkedtek a lakossági földgázárak.

Közben Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte: a kabinet teljes árfelülvizsgálatot kér a Magyar Energia Hivataltól annak érdekében, hogy derüljön ki világosan, vajon tényleg csak az indokolt költségeket számítják-e fel a gázipari cégek a fogyasztóknak.

A Fidesz korábban felszólította a kormányt, ne emelje a gáz árát, arra hivatkozva, hogy az újabb teher elviselhetetlen lenne a családok számára.

Az SZDSZ nemet mond Gyurcsány cselekvési programjára


Elutasítja az SZDSZ a miniszterelnök cselekvési programját - jelentette be a párt elnöke az ügyvivői testület Rácalmáson tartott kétnapos ülése után.

Fodor Gábor hangsúlyozta: a szabad demokraták álláspontja az, hogy az adócsökkentési elképzelések nem az ország, hanem Gyurcsány Ferenc túlélésének programja. Hangsúlyozta: azt, hogy az adóprogramot a gazdaság kifehérítésével finanszírozná a kormány, teljes egészében megalapozatlannak tartja, bár néhány adófajta eltörlésével egyetértenek.

Közben Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője úgy nyilatkozott: a szocialisták várják az SZDSZ konkrét javaslatait az adóscsökkentés forrásaira, és készek minden elképzelésről tárgyalni.

A kormányfő szerdán megjelent, többéves programjában összesen 1.000-1.200 milliárd forintos adócsökkentésre tett javaslatot.

Ellenzéki egyeztetést kezdeményez az MDF-elnök


Egyeztetést kezdeményez Dávid Ibolya, az MDF elnöke az ellenzéki pártvezetőkkel a jövő évi költségvetésről és az adótörvényekről.

Katona Kálmán, a demokrata fórum országos választmányának elnöke az InfoRádióban hangsúlyozta: az ellenzéki pártok többségben vannak a parlamentben, és már kirajzolódtak a költségvetéssel, az adópolitikával összefüggő elképzelések.

Hozzátette: az MDF lát lehetőséget arra, hogy az ellenzék érvényesítse akaratát, ha sikerül közös álláspontot kialakítaniuk. Gyurcsány-Fico megbeszélés hétfőn

Informális megbeszélést tart Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn Brüsszelben - erősítette meg a kormányszóvivő. Daróczi Dávid elmondta: mindkét politikus az Európai Tanács rendkívüli ülésén vesz részt.

Hozzátette: a találkozó célja, hogy Gyurcsány Ferenc és Robert Fico áttekintse a magyar-szlovák kapcsolatokat. A szlovák miniszterelnök még tavaly októberben hívta meg hivatalos szlovákiai látogatásra Gyurcsány Ferencet, de a találkozót azóta sem tartották meg a kétoldalú kapcsolatok problémái miatt.

Elhalasztják a horvát-magyar együttes kormányülést


Horvátország kérésére néhány héttel későbbre halasztják az eredetileg szeptember 4-re, Pécsre tervezett horvát-magyar együttes kormányülést. A zágrábi kabinet indoklása szerint több kérdésben még tart az egyeztetés.

A távirati iroda úgy tudja, hogy a MOL és az INA olajtársaságok tervezett részvénycseréjéről, valamint a MOL által adott vételi ajánlatról is tárgyaltak volna az együttes ülésen.

Grúzia felmondja az 1994-es tűzszüneti egyezményt


Felmondja a grúz kormány az első abháziai háborút 1994-ben lezáró tűzszüneti megállapodást. A döntést Temur Jakobasvili kabinetminiszter jelentette be.

Az ENSZ közvetítésével a grúzok és az abházok közötti megállapodás tűzszünetet és csapatszétválasztást írt elő, miután több ezren meghaltak a központi kormány és a szeparatisták harcaiban. Rendelkezései között van egy békefenntartó erő felállítása is, orosz részvétellel.

Tbiliszi szerint az orosz katonák nem maradtak semlegesek, hanem a szakadárok oldalára álltak.

Olasz kárpótlás Líbiának

Olaszország 25 év alatt 5 milliárd dolláros befektetéssel kárpótolja Líbiát az 1911 és 1943 közötti gyarmati megszállásáért - jelentette be az olasz kormányfő Bengáziban. Silvio Berlusconi azután beszélt erről, hogy Moammer el-Kadhafi líbiai vezetővel aláírta az erről szóló szerződést.

A megállapodás a többi között arról is rendelkezik, hogy olasz pénzügyi támogatással, olasz cégek bevonásával épüljön autópálya a líbiai tengerpart mentén.

Zűrzavar Pukhetben

Thaiföldön turisták ezrei rekedtek Pukethben és a szomszédos üdülővárosokban, miután a kormányellenes tüntetők erőszakos megmozdulásai miatt lezárták a környék repülőtereit.

A kialakult helyzet miatt eddig egyetlen magyar állampolgár sem fordult segítségért Magyarország bangkoki képviseletéhez. Balogh András nagykövet elmondta: a zűrzavar nem veszélyezteti a turistákat sem Phuketben, sem Bangkokban, sem Thaiföld más területén.

Jelentős károkat okozott az újabb kínai földrengés

A Richter skálán mért 6,1-es erősségű földrengés volt Kína Szecsuan és Jünnan tartományainak határán. A természeti csapásban legalább 15 ember meghalt, több mint százan megsérültek, és jelentős károk keletkeztek a térségben.

A múlt héten két nap leforgása alatt két - a mostaninál valamivel kisebb erősségű - földrengés volt Kínában ugyanebben a régióban; akkor 3-an meghaltak, és több mint százan megsérültek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×