eur:
400.13
usd:
367.51
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Intő az M6-os autópálya-építkezés kivitelezőjének

A falon végigfutó repedések már júniusban figyelmeztettek az M6-os mecseki szakaszán az alagútomlások veszélyére. A kivitelezőt megintették, és hamarosan újabb intésről is dönthetnek. A kilencedik a koncessziós szerződés felmondásával jár - írja a Népszabadság.

A falon végigfutó repedések már júniusban figyelmeztettek az M6-os mecseki szakaszán az alagútomlások veszélyére - tudta meg a Népszabadság. A júliusi és az augusztusi omlás okait vizsgáló bizottságba a Strabag saját szakértőit ültette be. A kivitelezőt megintették, és hamarosan újabb intésről is dönthetnek. A kilencedik a koncessziós szerződés felmondásával jár.

Az igazságügyi tárca a statisztikai kód (TEÁOR) használatának egyszerűsítését javasolja - olvasható a Népszabadságban. A hazai vállalkozások az idén az új TEÁOR-kódok cégpapírokon való átvezetésének lázában égnek. A minisztérium most olyan előterjesztést készít, ami javarészt fölöslegessé teszi ezt - jobb későn, mint soha.

Nem létező színházi szervezet nevében toboroz színészpalántákat az egykori ózdi fojtogató - írja a Magyar Nemzet. Liebe/Dornay Attila 1978-ban próba közben megölt egy fiatal lányt, majd többeket is életveszélybe sodort. Most a hitelesség látszatát keltve honlapján a kulturális tárca és több színházi társulat nevével is visszaélt.

A 75 milliárd forintos iskolafejlesztési program kiemelkedő összegű támogatásait szinte kizárólag olyan települések nyerték el, amelyeknek szocialista országgyűlési képviselőjük van - írja a Magyar Nemzet. A lap pénteki számában a nagyobb összegű támogatásokat veszi számba. A cikk megállapítja, hogy az egymilliárd forint feletti támogatásban részesülő 6 település közül mindössze egy tartozik fideszes országgyűlési képviselő választókerületébe. A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy összesen 253 iskolafenntartó nyert el iskola-felújítási támogatást, és ilyen számú település "politikai viszonyainak áttekintése szinte lehetetlen". Politikai elfogultság jeleként értékeli a lap azt is, hogy a nyertesek között csupán öt egyházi fenntartású intézmény van, és azok is csak alacsony összeggel.

Másfél év maradt a Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 tervezett beruházásainak megvalósításra. Ötletekben továbbra sincs hiány Pécsen, az építkezések azonban csak nem akarnak megindulni - összegez az Index. Hogy képes lesz-e Pécs bő másfél év alatt teljesíteni az általa megálmodott nagyszabású terveket, egyelőre kétséges. Világsztárok Pécsre invitálása talán enyhíti a kétkedők kétségbeesését, darukat és markolókat azonban továbbra sem látni a főbb projektek helyszínein.

A földgáz árának emelése miatt Budapesten 3-4 százalékkal drágulhat a távfűtés novembertől, ami már most is drágább a magyar fővárosban, mint Bécsben - írja a Napi Gazdaság. Budapesten évente 260 ezer forintba kerül a távfűtés átlagosan, míg Bécsben ennél 15 százalékkal olcsóbb. Bécsben 1.900, Budapesten 3.443 forintba kerül a fogyasztónak 1 gigajoule távfűtési energia. Ennek okai között szerepel az, hogy az osztrák fővárosban részben a hulladék és szemétégetés energiáját használják, de a magyar lakótelepi házak hiányos szigetelése, a fűtési rendszerek korszerűtlensége is.

Hozzávetőlegesen 22 százalékos mínuszt produkált az év első két harmadában az irányadó budapesti tőzsdeindex, és csaknem 6000 pontot veszített az értékéből - számol be róla a Világgazdaság. Ekkora mértékű esésre az orosz válságról elhíresült 1998-as év óta nem volt példa. A zuhanással párhuzamosan látványosan megtört a forgalomnövekedés korábbi évekre jellemző trendje is, hiszen alig haladja meg a 21 milliárd forintot a csütörtökig elért napi átlagos érték, amely nagyjából a 2005-ös szintnek felel meg.

A Portfolio arról ír, hogy a Fannie Mae és Freddie Mac, a két legfőbb amerikai jelzálogügynökség az elmúlt egy évben 90 százalékot veszített értékéből, ami egyrészt azért figyelemre méltó, mivel az egész amerikai piac jelzáloghiteleinek több mint felének a visszafizetésért ez a két intézmény vállalja a garanciát, és csak kormányzati segítséggel tudták a vállalatok a likviditási gondjaikat megoldani. Másrészt a legnagyobb amerikai nyugdíjalapok több százmilliárdos portfóliót építettek a két jelzálogóriásra, ami rövidtávon a jellemzően passzívan kezelt részvényvagyon tragikus teljesítményét eredményezte. A zuhanástól függetlenül több nyugdíjalap is elkezdte azonban vásárolni a nyomott árfolyamú jelzálog termékeket, közötte a Fannie és Freddie részvényeket is, mivel hosszabb távon már árfolyam-emelkedést valószínűsítenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×