eur:
389.41
usd:
363.35
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Polgári országról álmodik a miniszterelnök

Új szemléletet, nyugatos, polgári, normatartó Magyarországot kíván teremteni a kormány az adórendszer átalakításával - jelentette ki a miniszterelnök a Gazdasági Egyeztető Fórum alakuló ülésén.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a többlépcsős, 1.000-1.200 milliárd forintos adócsökkentési program kidolgozásakor három alapfeltételt vettek figyelembe.

A kormányfő elmondta: az adócsomag nem veszélyeztetheti az államháztartási egyensúlyt és a konvergenciaprogram végrehajtását, és nem csorbíthatja a szociális biztonság szintjét.

A miniszterelnök hozzátette: a harmadik alapfeltétel az adóbázis szélesítése, valamint a fekete- és a szürkegazdaság elleni hatékonyabb küzdelem. A miniszterelnök szólt arról is, hogy ezek csak több év alatt teljesülhetnek, de a jövőre tervezett 300 milliárd forintos adócsökkentést finanszírozni fogja a kormány.

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az adócsomagot ismertető szerdai írásában beismerte, hogy ő a hibás a Magyarországon kialakult gazdasági és szociális válságért.

Demján más szerkezetben gondolkozna

A gazdaság kifehérítése helyett a közszféra, az állami cégek és az önkormányzatokra fordított összegek mérséklésével finanszírozná a szerdán bejelentett kormányzati adó-csökkentési programot a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke. Demján Sándor a Gazdasági Fórum Egyeztető ülésén beszélt erről.

Az érdekképviseleti szervezet elnöke a tanácskozáson pozitívumként értékelte, hogy a program fedezete nem egy választási költségvetés lesz, amely felborítaná a büdzsét.

Arról is beszélt, hogy mindenképp újra kell gondolni a foglalkoztatás jelenlegi rendszerét, és további tőkét kellene biztosítni a kis- és közepes vállakozások számára. Demján Sándor üdvözölte a különadó eltörlését, hiányolta ugyanakkor az osztalékadó csökkentését.

Hanganyag: Panulin Ildikó és Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×