eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kulcsár-ügy: 1,8 milliárd forintos vagyonelkobzás és pénzbüntetés

Börtönbüntetésre ítélte a bíróság a K and H Equties volt befektetési tanácsadóját, Kulcsár Attilát. A sikkasztás miatt elítélt férfit 229 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a bíróság. Az összes veszteség az ügyben megközelítheti a 46 milliárdot. Most a bíróság több vádlottat is vagyonelkobzásra és pénzbüntetésre ítélt, ez az InfoRádió számítása szerint több mintegy 1,8 milliárd forint.

"Kulcsár Attila elsőrendű vádlott bűnös, különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében, nyolc évnyi börtönre...." Így kezdte Varga Zoltán vezette bírói tanács az ítélet kihirdetését.

A bíróság Kerék Csabát a Britton Kft egykori vezetőjét is bűnösnek találta. Sikkasztás miatt 5 év börtönre és 176 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a férfit.

Rejtő E. Tibort a K and H bank egykori vezérigazgatóját felmentette a bíróság. Az Állami Autópálya kezelő egykori vezetőjét, Bitvai Miklóst sikkasztás és magánokirat hamisítás miatt 3 év börtönre és 150 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a bíróság.

A Betonút Rt volt vezérigazgató-helyettesét, Garamszegi Gábort 3 év börtönre ítélte a bíró. Forró Tamás újságíró is a vádlottak között van. A férfit sikkasztás miatt felfüggesztett börtönre ítélte a bíró. A külföldről önként hazajött Schöntal Henrik üzletembert, négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíró.

Ezt követően a bíró az ítélet indoklásában azt mondta, hogy elfogadták Kulcsár Attila összes vallomást, amely magára és másokra nézve is terhelő volt. Ez 52 vallomást és 615 oldalt jelent. Több ügyvéd ugyanis kifogásolta ezeket a vallomásokat és azt kérte a bírótól, hogy ezek közül néhányat rekesszenek ki a bizonyítékok közül.

A bíró azt mondta, hogy Kulcsár Attila vallomásában többször is említi a börtönbüntetésre ítélt Kerék Csaba nevét. De a K and H Bank vezérigazgatójára Kulcsár Attila nem tett terhelő vallomást. Korábban a sajtóban arról jelentek meg hírek, hogy Rejtő E. Tibort is a tanácsadó vallomása alapján gyanúsították meg.

Kulcsár Attila védője a tárgyalás szünetében az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta, hogy a bíróság ítélete ellen valószínűleg fellebbezést nyújtanak be. Zámbó Gyula szerint ugyanis a 8 éves börtönbüntetés túl sok. Az ügyvéd akkor lett volna elégedett ha ügyfelét öt év börtönre ítéli a bíró.

Az ügyész korábban vádbeszédében több vádlottra, köztük Kulcsár Attilára is börtönbüntetést kiszabását kérte. Kulcsár Attila vádlott társai a bírósági eljárás során tagadták a bűncselekmény elkövetését és felmentést kértek a bíróságtól. Az ügyészség nyolcmilliárd forintot meghaladó kárról beszélt az egyik korábbi tárgyaláson, a K and H Equities sértetti képviselője is ekkora polgári jogi igényt tartott fenn.

A különböző eljárások adatai szerint jogerős ítéletek és peren kívüli egyezségek során eddig 11 milliárdot fizettek ki a brókerbotrányban, 32 milliárdnyi követelés jelenleg is függőben van, az összes veszteség megközelítheti a 46 milliárdot. Most a bíróság több vádlottat is vagyonelkobzásra és pénzbüntetésre ítélt, ez az InfoRádió számítása szerint mintegy 1,8 milliárd forint.

A fél évtizede, 2003 nyarán kirobbant brókerbotrány ügyében három éve emelt vádat az ügyészség. Az elsőfokú büntetőper 2005-ben kezdődött el a Fővárosi Bíróságon. Fellebbezések esetén az ügy az ítélőtáblán folytatódik majd másodfokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×