eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ítélet a Kulcsár-perben - a nap legfontosabb hírei

Első fokon 8 év börtönre ítélték a bróker-ügyben Kulcsár Attilát, a Fidesz felszólítja a kormányt, hogy ne emelje a gáz árát, Pekingben meggyújtották a paralimpiai lángot. A nap legfontosabb hírei.

Ítélethirdetés

Első fokon 8 év börtönbüntetésre és 229 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a brókerügyben Kulcsár Attilát a Fővárosi Bíróság. Az ítélet nem jogerős, de Kulcsár Attilát előzetes letartóztatásba helyezték. Kerék Csabát, a Britton cégcsoport volt magyarországi vezetőjét 5 év börtönnel sújtották, Garamszegi Gábort, a Betonút Rt. egykori vezérigazgató-helyettesét 3 év, Bitvai Miklóst, az Állami Autópályakezelő korábbi vezérigazgatóját szintén 3 év szabadságvesztésre ítélték. Schönthal Henrik üzletembert 4 év börtönnel sújtották, Rejtő E. Tibort, a Kereskedelmi és Hitelbank volt vezérigazgatóját felmentették, míg Forró Tamás másfél év felfüggesztett börtönt kapott. Valamennyi ítéletben szerepel vagyonelkobzás is. Kulcsár Attilát és társait sikkasztással, pénzmosással és más bűncselekményekkel vádolták.

Átalakítás

Új szemléletet kíván teremteni a kormány az adórendszer átalakításával; erről a miniszterelnök beszélt a Gazdasági Egyeztető Fórum alakuló ülésén. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: az 1.000-1.200 milliárd forintos adócsökkentés csak több év alatt teljesülhet, de a jövőre tervezett 300 milliárd forintos programot finanszírozni fogja a kormány. Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, a fórum elnöke arról beszélt: évente 750-800 milliárd forinttal csökkenthető gazdasági bürokrácia is. Veres János pénzügyminiszter az InfoRádiónak azt mondta: az adócsomag fedezetének kétharmadát kiadáscsökkentéssel, a többi részét az adók átrendezésével teremti meg a kormány. A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beismerte, hogy ő a hibás a kialakult gazdasági és szociális válságért.

Visszafognák a kiadásokat

A gazdaság kifehérítése helyett a közszféra, az állami cégek és az önkormányzatokra fordított összegek mérséklésével finanszírozná az adó-csökkentési programot a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke. Demján Sándor a Gazdasági Fórum Egyeztető ülésén pozitívumként értékelte, hogy a program fedezete nem egy választási költségvetés lesz.

Ismét a gáz

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy ne emelje a gáz árát. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője azt mondta: az újabb drágulás elviselhetetlen lenne a családok számára. A Népszabadság azt írta, hogy októberben 9,8 százalékkal emelkedhet a lakossági gáz ára; az illetékes tárca annyit közölt, hogy még nincs döntés az ügyben. Előrehozták

Az iskolakezdés miatt a szokásosnál egy héttel korábban elkezdi a családi pótlék kifizetését a Magyar Államkincstár. Budai Bernadett kormányszóvivő közölte: aki bankszámlára kapja az ellátást, ahhoz legkésőbb hétfőn eljut a családi pótlék, akik postán kapják a pénzt, azok számára kedden kezdi a kézbesítést a posta. A szóvivő szólt arról is, hogy szeptembertől a fogyasztóvédelmi hatóság is bezárhatja ideiglenesen a jogsértő üzleteket, az illegálisan működő húsüzemeket pedig akár 2 milliárd forintra is meg lehet majd bírságolni.

Szigorítanak

Jövő héttől tilos az ipari és gépjármű akkumulátorok hulladéklerakókba helyezése és elégetése. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a szeptember 1-én életbe lépő kormányrendelet jelentős előrelépést jelent a környezetvédelem területén. A gyártóknak a jelenleginél magasabb arányban kell begyűjteniük a használt elemeket és akkumulátorokat.

Sűrítenek

Jövő héttől sűrűbben járnak a BKV járatok. Kiricsi Karola, a közlekedési társaság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a hétfői tanévkezdés miatt több busz, HÉV és villamos közlekedik a fővárosban.

Előrejelzés

Nemzetközi Népirtás Elleni Központ megalakítását tervezi Magyarország - mondta a külügyminiszter. Göncz Kinga hangsúlyozta: a budapesti intézet célja egyebek mellett a világban kialakuló konfliktusok előre jelzése lenne. Az ENSZ különmegbízottja közölte: támogatja az elképzelést.

Olcsóbb barangolás

Szombattól ismét csökkennek a roaming, vagyis barangolási tarifák az uniós országokban - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője. Márton György az InfoRádióban elmondta: az Európai Bizottság 2007-es határozatának megfelelően átlagosan 10 százalékos díjcsökkenés várható.

Megnyílt a paralimpia

A kínai fővárosban meggyújtották a paralimpiai lángot, majd elindult a 13. paralimpiai játékok szeptember 6-i megnyitójáig tartó váltófutás. A ceremónián Ven Csia-pao kínai miniszterelnök is részt vett. A paralimpián 148 ország több mint 4200 sportolója vesz részt, köztük 33 magyar versenyző.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×