eur:
400.36
usd:
367.33
bux:
74493.99
2024. október 15. kedd Teréz

Készen állnak a biztonsági tervek a repülőversenyre

Augusztus 20-án délután negyed háromtól rendezik a Duna felett a Red Bull műrepülőverseny döntőjét. A versenyzőknek a Lánchíd alatt is át kell majd repülniük. A katasztrófavédelem már fölkészült az eseményre, szigorú biztonsági intézkedéseket hoztak és készen állnak a kiürítési tervek is. A legkockázatosabb helyszínekre pedig tilos lesz a belépés.

Augusztus 20-án délután negyed háromtól rendezik a Duna felett a Red Bull műrepülőverseny döntőjét, 19-én pedig kvalifikációs futamok lesznek. A világ számos országából Budapestre érkező tizenkét pilóta, köztük Besenyei Péter világbajnok műrepülő repül majd végig a húsz méter magas, felfújható pilonok, azaz légi kapuk által szegélyezett pályán. A versenyzőknek át kell repülniük a Lánchíd alatt is. A pilóták a futamok alatt sokszor közel 370 kilométeres óránkénti sebességgel repülnek.

Besenyei Péter jelenleg ötödik helyen áll a versenysorozatban és bízik abban, hogy hazai pályán sikerül erről a helyről feljebb tornázni magát. Jóllehet, a magyar pilótának az elmúlt években nem hozott szerencsét a budapesti terep: tavaly a gép szárnyával elkaszált egy pilont és ezzel búcsút is intett a dobogós helyezésnek.

A Red Bull repülőnap pilótái a tököli repülőtérről szállnak föl, és igyekeznek úgy berepülni, hogy a legkevesebb lakott területet érintsenek, a legrövidebb idő alatt elérjék a Duna vonalát, és a folyó mentén érkezzenek be az augusztus 20-i verseny helyszínére - mondta el az InfoRádiónak a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóságának igazgatóhelyettese.

Arnold Ferenc kifejtette, nulla méter magasságig van engedélyük a profi versenyzőknek manővereket végrehajtani, ha pedig bármilyet technikai hiba lépne fel, akkor föl vannak készülve arra, hogy a vízfelszínen landoljanak a kényszerleszállás után.

Olyankor, amikor más rendezvényeket zavarna, szünetelni fog a repülés, mind a gyakorlás, mind a verseny alatt - jelentette ki Arnold Ferenc, aki megjegyezte, a Szentjobb-körmenet alatt például légtérzárlatot rendelnek el.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: szigorú biztonsági intézkedéseket hoztak a Red Bull repülőnap idejére, és készült kiürítési terv arra az esetre, ha baleset történne a repülőversenyen. Dobson Tibor hozzátette: a legkockázatosabb helyszínek zárt területek lesznek, itt senki nem tartózkodhat majd. Ilyenek például azok a hidak, amelyekre már felszerelték a tűzijáték rakétáit, köztük a versenyben is szerepet játszó Lánchíd.

A nézők ingyenesen tekinthetik meg a versenyeket.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa, Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 15. 10:19
×
×
×
×