eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

MSZP: van megfontolandó is az ÁSZ megállapításai között

Az Állami Számvevőszék adott megfontolandó tanácsokat az egészségügyi szűrési rendszerről szóló jelentésében, de vannak vitatható megállapításai is - mondta Kökény Mihály, az MSZP szakpolitikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a jelentéssel az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága is foglalkozik majd ősszel.

A politikus vitatható javaslatnak nevezte azt, hogy a szűréseket követő kezeléseknél nincs szükség finanszírozási korlátokra. Mint mondta, a járóbeteg-ellátás során a kiszűrt betegek ellátása nem gond, hiszen a szakrendelők nem is mindig használják ki az ellátásra kapott teljesítményvolumen-korlátot (tvk), a kórházakban pedig az úgynevezett védett tvk miatt mindenki megkapja a szükséges onkológiai kezelést.

Tavaly az emlőrák-szűréseken a megjelentek átlagos aránya 52,6 százalék volt, ami a korábbi évekhez képest jó mutató, bár az Egészségügyi Világszervezet 70 százalékos megjelenési arányt ajánl. Az a kifogás sem állja meg a helyét - mondta Kökény Mihály -, hogy túl sok a mammográfiás vizsgálóállomás, hiszen az a jó, ha ez a fajta vizsgálat minél "lakosságközelibb".

A méhnyakrák-szűrésekről szólva elmondta: megfontolandó az ÁSZ azon megállapítása, hogy ezen vizsgálatokat ne csak szakorvos, hanem védőnő is végezhesse, hasonlóan Európa számos országához.

Az egészségügyi bizottság szocialista elnöke jogosnak ítélte a számvevők vastagbélrák-szűrésére vonatkozó megállapításait is. A székletvér-vizsgálatok is csak modellszinten működtek eddig Magyarországon, és a szakma mára többé-kevésbé egyetért abban, hogy a székletben található vér - eszközös beavatkozás nélkül is - alkalmas a betegség kiszűrésére - mondta Kökény Mihály. Hozzátette, hogy a vastagbélrák-szűrést a következő két évben tervezik bevezetni.

Kökény Mihály szerint a különböző rákszűréseken való megjelenés ösztönzésében a helyi önkormányzatok és a civil szervezetek sokat segíthetnek, mert - mint mondta - a magyar emberekben sajnálatos módon nincs még meg a kellő egészségtudatosság. Megjegyezte: az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 900 millió forintot irányoztak elő a szűrésekre történő mozgósításra.

A szűrésekre fordított költségeket hosszú távú befektetésként kell értelmezni, a vizsgálatok költséghatékonyságát pedig tíz év után érdemes vizsgálni - jegyezte meg a szocialista politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×