eur:
400.96
usd:
367.64
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

Gázár: 10 százalék feletti emeléssel számolnak

Legkésőbb szeptember elsején be kell jelenteni az októberi gázárváltozást, az egyik szolgáltató 10 százalék feletti áremelést vár - olvasható a Napi Gazdaságban. Lapszemle.

Feszültségek vannak a Gazdasági Egyeztető Fórum megalakításáról született kormányzati döntés miatt- írja a Népszabadság. A testület munkájában a gazdasághoz kapcsolódó minisztériumok, illetve a gazdasági érdekképviseletek - munkaadói szövetségek, kamarák, a Befektetői Tanács - vesznek részt, és az ülések állandó meghívottja lesz az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának egy képviselője is. A szakszervezetek azonban tiltakoznak, mert attól tartanak - mint ezt a Liga vezetése megfogalmazta -, hogy a kormány ezzel a szociális érdekek helyett a tőkét kívánja szolgálni. Hiába marad fenn az Országos Érdekegyeztető Tanács, ha csorbul a feladat- és hatásköre, s pusztán "cirkuszi" szerepe marad.

A cigány kisebbségi önkormányzat lökösházi vezetője romák sírjának megrongálásával és az ebből fakadó sértettséggel indokolta, hogy a halottak hozzátartozói polgárőröket bántalmaztak, akik közül egynek eltörött az orrcsontja. A polgárőrség helyi elnöke azt állítja, azért haragszanak rájuk a romák, mert leleplezik és megakadályozzák a tolvajlást - olvasható a Magyar Nemzetben. Négy helyi polgárőrt vertek meg kedden este Lőkösházán, amiért azok egy helyi család szerint nem kellően őrizték a temető rendjét. A tömegverekedést nagyszámú rendőr tudta csak megakadályozni.

A világ legnevesebb építészei tervezték az olimpia új stadionjait. Lenyűgözőek, környezettudatosak, és éhbérért építették őket a kínai munkások - írja az Index. Az olimpia kezdete előtt néhány nappal már világos, hogy Kína nem okoz csalódást. A föld legdinamikusabban fejlődő diktatúrája pont azt hozza, amit józanul elvárhatunk tőle. Az emberi jogi helyzet az ígéretek ellenére sem javult ugyan, már a külföldről érkező újságíróknak is el kell fogadniuk, hogy cenzúrázzák a netet, és folytatódnak a környezetkárosító megaberuházások is. Mindezt azzal ellensúlyoznák, hogy központi utasításra, tömegek kilakoltatása közepette Pekingben megépítették az Olympic Green nevű parkot, 2,5 millió négyzetméteren, tömve a világ legjobb építészeinek lélegzetállító alkotásaival. A terveket időre teljesítették.

Alig egy hónapja maradt az energiaügyi miniszternek arra, hogy döntsön az október elsejétől érvényes új földgázárakról, hiszen az árváltozást 30 nappal korábban, vagyis szeptember elsején be kell jelenteni. Az október elsején esedékes emelésnek 10 százalék felettinek kell lennie - mondta a Napi Gazdaságnak Kutas István, az E.On Földgáz Zrt. kommunikációs vezetője.

Nem lesz lehetőségük a magyar cégeknek arra, hogy az erős forint okozta veszteségüket több év alatt számolják el, és így igyekezzenek javítani a 2008-as eredményüket - számol be róla a Világgazdaság. Legalábbis ez derül ki a pénzügyi tárca válaszából, amelyet a napokban juttatott el a számviteli törvény módosítását néhány hete kezdeményező Magyar Külgazdasági Szövetséghez.

Nem csak a lakáspiacok szenvednek Nyugat-Európában és az észak-amerikai régió országaiban, a jelzálogpiaci válság érezteti hatását más ingatlanpiaci szegmensekben is. A tőkeértékek az egész világon visszaestek, vagy ahol mégsem, ott a korábbi növekedési ráta zuhanásában mutatkozott meg a negatív hatás, a legrosszabb kilátásokkal Európa nyugati részén kell számolni - olvasható a Portfolión. A helyzet komolyságát tükrözi az is, hogy a feltörekvő piacokon négy év után először növekedtek a hozamok. A bérlői lendület a legtöbb régióban csillapodott, a bérleti díjak esését illetően szintén az Észak-Amerika áll az élen.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hannoveri villamosok HÉV-ként való használata csak végső megoldás lehet

Hétfőn először ült össze főváros Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottsága, amelynek ülésén úgy döntöttek, megvizsgálják, hogy a múlt héten nyilvánosságra került HÉV-vonalak ritkítása ügyében a főváros tudna-e segíteni a felszabaduló régi villamosaival.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutatnak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indul a hét. Amerikában Colombus-nap miatt ugyan a New York-i Értéktőzsde és a Nasdaq is nyitva lesz ma, de a kötvénypiacok zárva lesznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×