eur:
389.13
usd:
363.67
bux:
68201.18
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fogyatékosok segítéséért ezután nem jár állami támogatás

Megváltozik az úgynevezett támogató szolgáltatások és a közösségi ellátások rendszere. 2009. január elsejétől pályázati rendszerben működik majd az eddig állami normatíva alapján működő rendszer - tájékoztatott az Állami Foglalkoztatási és Szociális hivatal.

2009. január elsejétől nem jár alapból az állami támogatás az úgynevezett támogató szolgáltatóknak, vagy közösségi ellátóknak, hanem pályázniuk kell. A pályázat befogadásáról a Szociális és Munkaügyi Minisztérium dönt, a konkrét támogatásról és a feltételekről pedig az Állami Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.

A támogató szolgáltatás az, amikor súlyos fogyatékos személyeket segítenek, vagy szállításukat megszervezik. A közösségi ellátások körébe pedig az tartozik, amikor pszichiátriai betegek, és szenvedélybetegek szociális segítését látják el.

Az eddig gyakorlat az volt, hogy az önkormányzatok maguk szerveztek ilyen szolgálatokat, vagy igénybe vették például egyházi szervezetek ilyen típusú szolgáltatásait. A szolgáltatok eddig állami normatívában részesültek, azaz egyenként 8, illetve 6 millió forint állami támogatást kaptak a szolgáltatás, ellátás megszervezéséért, függetlenül attól, hogy hány rászorultat láttak el, és mekkora területen.

Szeptember elsejéig kell benyújtani a pályázatokat

Éppen ez a területi kiegyenlítetlenség indokolta a változtatást - derült ki a szociális hivatal közleményéből. Az eddigi támogatás ugyanis arra ösztönözte a fenntartókat, hogy akár egy településen belül több önálló szolgáltatást hozzanak létre, mert ahány szolgáltatást működtettek, annyiszor igényelhették a szolgáltatásonként járó költségvetési támogatást.

A pályázati rendszerre történő átállást a szociális törvény 2007. évi módosítása írja elő, és egy hete született meg az a kormányrendelet, amely a pályázati előírásokat, a finanszírozási feltételeket, és a lebonyolítási rendet tartalmazza.

A pályázatokat szeptember 1-jéig kell benyújtani elektronikus úton. A szolgáltatások finanszírozására három évre köt szerződést a fenntartó és a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal. Egy fenntartó ugyanazon az ellátási területen szolgáltatási típusonként csak egy szolgálatra pályázhat, így összességében 600-700 pályázat várható.

Ezzel párhuzamosan a szociális és munkaügyi miniszter kiírta a szolgáltatásokat működtetők, azaz a fenntartók részére is a pályázatot. Jelenleg a költségvetés 6,9 milliárd forintot biztosít ezeknek a szolgálatoknak a finanszírozására, ami összesen 540 támogató szolgálatot és 363 közösségi ellátás működését fedezi, ami azt jelenti, hogy legalább 200-zal csökkenne ezeknek a szolgálatoknak a száma, ugyanakkor nagy valószínűséggel a költségvetési keret nem változna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×