eur:
389.71
usd:
363.92
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egymilliárd forint plusz árvízi védekezésre - a nap legfontosabb hírei

Több mint egymilliárd forintot csoportosított át a költségvetés általános tartalékából a környezetvédelmi tárcához az árvízi védekezés költségeinek pótlására a kabinet - jelentette be a kormányszóvivő. Daróczi Dávid emlékeztetett: az összesen 18 folyón és patakon több mint hétszáz kilométeren folytatott árvízi védekezés és kárelhárítás jelentős többletkiadást okozott.

A kormányszóvivő szerint a mostani sikeres védekezés is bebizonyította, hogy az eddigi munka hasznos volt. Megismételte, hogy 2003 óta 22 helyszínen valósultak meg árvízvédelmi fejlesztések, és még az idén elkészül a több százezer ember árvízi biztonságát javító cigánd-tiszakarádi és a tiszaroffi tározó.

Az SZDSZ augusztus végéig ad haladékot a kormánynak

Az SZDSZ elnöke szerint megalakulása után száz nappal sincs programja a kisebbségi kormánynak, és nincs világos iránya annak, hogy mit akar a szocialista kabinet. Fodor Gábor az InfoRádióban hangsúlyozta: pártja augusztus végéig ad haladékot arra, hogy a kormány bemutassa cselekvési programját. Megerősítette: ha ezt nem tudják majd támogatni, akkor az SZDSZ szakértő kormány létrehozását fogja szorgalmazni, és ha ez sem jelent megoldást, akkor el kell kezdeni gondolkozni az előrehozott választásokon. Közben a szocialista Vadai Ágnes az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: az MSZP-nek világos programja van, amelyet a biztonság, a partnerség és több fejlesztés fémjelez. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője ugyanakkor arról beszélt: pártja szerint a kisebbségi kormány első száz napja egyértelmű bizonyítéka annak, hogy előre hozott választásokra van szükség.

Olimpiai törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz

Olimpiai törvényjavaslat benyújtását tervezi az ősszel a Fidesz, hogy a 2012-es londoni játékokra való magyar felkészülést ne hátráltassák pénzügyi problémák. Bánki Erik, a sport- és turisztikai bizottság fideszes elnöke elmondta: javaslatuk benyújtása előtt egyeztetni szeretnének a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság és az olimpiai sportágak szakszövetségeinek vezetőivel. Hozzátette: a cél az, hogy kiszámítható, biztos feltételeket teremtsenek a magyar sportolók számára. Daróczi Dávid kormányszóvivő válaszában hangsúlyozta: ha elkészül a törvényjavaslat, akkor azt tanulmányozni fogják. Úgy vélte: a kabinet elég pénzt költött az olimpiai felkészülésre.

Államháztartás: 140,6 milliárdos többlet


Jelentős, a várakozásoktól kismértékben elmaradó többlettel zárt az államháztartás júliusban - közölte a Pénzügyminisztérium. Az államháztartás többlete júliusban 140,6 milliárd forint lett; a tárca ennél 12,6 milliárddal nagyobb szufficittel számolt. A tájékoztatás szerint a központi költségvetés, a társadalombiztosítási alapok, valamint az elkülönített állami pénzalapok mérlege is pozitív lett.

Nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma

Csaknem 5 ezerrel nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma júliusban az előző hónaphoz képest - közölte az Állami Foglalkoztatási Szolgálat. A regisztrált munkanélküliek száma a múlt hónapban 421 ezer volt. A szervezet beszámolója szerint az elmúlt évi adatokhoz viszonyítva 8800-zal több ember keresett munkát.

Almaügy: tíz forinton vitatkoznak

Nem közeledett a termelők és a nagykereskedők álláspontja az alma felvásárlási áráról tartott nyíregyházi egyeztetésen. Gráf József, az agrártárca vezetője a megbeszélés után elmondta: a felvásárlók 10 forinttal kevesebbet ajánlottak a termelők által elfogadhatónak tartott kilónkénti 30 forintnál. A tárgyalásokat a jövő héten folytatják.

Vizsgálják át tűzszerészek az építési telkeket!

Az építési telkek előzetes tűzszerészeti átvizsgálását előíró kormányrendelet kidolgozására tett javaslatot a Védelmiipari Szövetség - írta a Napi Gazdaság. A lapnak a szervezet főtitkára elmondta: jelenleg nincs megszabva, hogy annak, aki lőszermentesítéssel foglalkozik, milyen szakmai felkészültséggel kell rendelkeznie, és mire jogosult. A hatályos rendelet nem szabályozza az építtető kötelezettségeit sem, így baleset esetén a kivitelező kibújhat a felelősség alól.

Mentési gyakorlatot tartottak Ferihegyen

Nagyszabású mentési gyakorlatot tartottak Ferihegyen. Szollár Domokos, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője az InfoRádióban elmondta: azt szimulálták, hogy egy Boeing 737-es - 45 emberrel a fedélzetén - hibás futóművel landol Ferihegyen, majd a földön ütközik egy teherszállítógéppel, a baleset miatt kifolyó üzemanyag pedig meggyullad. Az akcióban 9 szervezet több mint 150 munkatársa vett részt.

Októbertől autópályán mehetünk az Adriára

Várhatóan október közepén adják át az M7-es autópályát és a horvát A4-es sztrádát összekötő Mura-hidat Letenye és Muracsány között. Erről a horvát kivitelező számolt be. Az avatás után Budapest és az Adriai-tenger között megszakítás nélkül lehet majd autópályán utazni.

90 milliós drogfogás

Csaknem 90 millió forint értékű szintetikus drogot találtak a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai Budapesten és Biatorbágyon. Az ügyben két magyar állampolgárt előzetes letartóztatásba helyeztek. Ányos András, a szervezet nyugat-dunántúli régióvezetője az InfoRádiónak elmondta: a múlt szombati akcióban 51 ezer ecstasy tablettát és 3 kilogramm amphetamint foglaltak le.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×