eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

"Heroin esetében bármelyik szúrás az utolsó lehet"

A heroinfogyasztás Budapestre jellemző és néhány nagyobb városban is megjelenik, például Miskolcon és Pécsett. A fővárosban lassan, de nő a marihuánát fogyasztók száma, az igazi veszély azonban az, hogy egyre fiatalabbak nyúlnak ehhez a kábítószerhez - véli a BRFK kábítószer-bűnözés elleni szolgálatának vezetője.

Néhány ezerre tehető Magyarországon a heroinfogyasztók száma, ennél azonban sokkal többen, már az általános iskolások közül is fogyasztanak marihuánát - mondta az InfoRádiónak a BRFK kábítószer-bűnözés elleni szolgálatának vezetője.

Ródler Norbert hozzátette: az elmúlt 2-3 évben megállt a heroinfogyasztók számának növekedése, a marihuána, a diszkódrogok és a kokain fogyasztása azonban nem nagy ütemben ugyan, de növekszik.

A szakértő elmondta: a világ heroinmennyiségének 93 százaléka Afganisztánból származik - nagyrészt Magyarországra is innen kerül be a kábítószer török, valamint délszláv közvetítőkön keresztül. Hozzátette: a marihuána több mint fele illegális ültetvényeken terem meg hazánkban, a fennmaradó rész pedig Belgium, Hollandia és Szlovákia irányából érkezik.

Ródler Norbert hangsúlyozta: a heroin esetében bármelyik szúrás az utolsó lehet. A halálesetek többsége abból adódik, hogy a heroin mellé mást is, például leszoktató gyógyszert fogyaszt a használó.

Második leggyakoribb halálok a túladagolás, illetve, amikor a megszokottnál erősebb anyagot használ a kábítószerező.

A legritkábban szennyezett drog miatt halnak meg, mert a terjesztők általában olyan anyaggal hígítják a kábítószert, ami nem életveszélyes, hiszen ők folyamatosan próbálnak hasznot húzni a fogyasztókból.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×