eur:
389.55
usd:
361.91
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem elég a gátak megerősítése, tározó is kell

A Vásárhelyi-terv keretében több tiszai település védőgátjainak megerősítéséről és víztározók építéséről döntött a kormányzat 2003-ban. Vásárosnaménynál a megerősített gátaknak köszönhetően már nincs veszélyben a lakosság, Tarpánál azonban árvízi tározót kell építeni.

Az 1998-as árvíz után elkezdett felső-tiszai gátak megerősítésének és magasításának köszönhetően Vásárosnaményt már nem veszélyezteti az árvíz - mondta az InfoRádiónak a város polgármestere, hozzátéve: a mostani árvíznél is csak az üdülőterületeket öntötte el a víz, a város többi része érintetlen maradt.

Jüttner Csaba hangsúlyozta: folytatni kell a gáterősítéseket, mert a Tisza vonalán még több olyan rész van, ahol a töltések rekonstrukciója nem történt meg. Ez több évtizedes munka - mondta a polgármester.

A Vásárhelyi-terv részeként kiemelte azt a tározóprogramot, aminek keretében 2009-ben megkezdődhet a beregi tározó építése is, amit Tarpa polgármestere is szorgalmaz.

Kelemen Béla úgy véli: nem elég a töltésszakaszok megerősítése, mert csak a tározó jelentene biztonságos megoldást. Szerinte a tározó nemcsak árvíz ellen védené a lakosságot, hanem turisztikai látványosságot is jelentene, és a gazdasági haszonvétel módosítására is ösztönözné az embereket.

Tarpa első embere bízik abban, hogy mivel csak a tervezésre több százmillió forintot fordítottak, valóban meg fog épülni a beregi tározó.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×