eur:
389.39
usd:
363.55
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az elektromos palaczsugorító is politikai vitát gerjeszt

Rétvári Bence (KDNP) az elektromos palackzsugorító helyett az energiatakarékosabb megoldások támogatását ajánlja a környezetvédelmi tárcának. Az elektromos palackzsugorítót forgalmazó cégnek is dolgozó szakértő szerint azonban a készülék használata összességében környezetbarát megoldás.

A KDNP szerint elhibázott és átgondolatlan, hogy a környezetvédelmi tárca támogatja a műanyag palackokat zsugorító elektromos berendezést, mivel az úgy csökkenti a környezetszennyezést, hogy közben terheli is a környezetet - mondta sajtótájékoztatóján Rétvári Bence.

A képviselő álláspontja szerint maga a berendezés jó és okos kezdeményezés, mivel tizenketted részére zsugorítja össze a polietilén (PET) palackokat, amiből Magyarországon évente 1,2 milliárd darab szennyezi a környezetet. Az említett berendezés elektromos árammal, hővel működik, tehát előállítása és üzemeltetése is terheli a környezetet.

Rétvári Bence szerint ennél hasznosabb lenne a régi "tapossa laposra" mozgalom, illetve a több iskolában megtalálható berendezés, amely környezetterhelés nélkül, egy kar lehúzásával préseli össze a palackokat.

Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) környezetgazdasági szakállamtitkára júniusban mutatta be a magyar szabadalomként bejegyzett az elektromos háztartási PET-palack-zsugorító berendezést, amelyet a tárca akkori közleménye szerint a KVM is támogat.

A "laposra taposás" 25 százalékra csökkenti a PET-palack térfogatát, ezzel szemben a zsugorító készülék 8 százalékra, és több szennyező anyagot is kivon a környezetből - reagált Erdős Péterné, a gyártó cég, a Budafilter 94 Kft. projektjét is segítő környezetvédelmi tanácsadó a sajtótájékoztatón elhangzottakra.

A szakértő elmondása szerint az említett "laposra taposás" után sok szennyező idegen anyag marad a PET-palackon, míg a zsugorító készülékbe helyezés előtt a kupakot és a címkét is el kell távolítani.

A környezetszennyezés és a "Gyurcsány a hibás"

A környezetvédelmi aggodalmakra reagálva a tanácsadó kifejtette: való igaz, hogy árammal működik a zsugorító készülék, de a szállítás könnyebbsége miatt 51,2 százalékkal kevesebb széndioxid kerülhet a környezetbe.

Nyakó István, az MSZP szóvivője közleményében úgy reagált: a KDNP jelenleg azzal tehetne leginkább az épített és a természeti környezet megóvásáért, ha meggátolná a Fidesz politikai környezetszennyezését, ártó depressziókampányát, és megakadályozná, hogy a párt telematricázza hazugságaival a magyar falvak és városok köztereit, középületeit.

A kormánypárti politikus ezzel arra utalt, hogy a Fidelitas által a napokban alapított "Gyurcsány a hibás" nevű csoport matricán népszerűsíti magát.

A szocialista szóvivő szerint ez a kétszínű viselkedés valójában a Fidesz és a KDNP felelőtlenségét mutatja: minden eszközzel azon vannak, hogy a kormánynak ártsanak, és nem számít nekik, hogy ezzel valójában az embereknek és a magyar településeknek okoznak károkat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×