eur:
389.27
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Még nem tudni, mennyibe kerül az egészségbiztosítási reform

Egyelőre nem tudni, mennyibe kerül a most szakmai egyeztetésen lévő egészségbiztosítási reform. A tervek szerint a januártól megalakuló regionális pénztárak június végéig kötnének szerződést a kórházakkal, rendelőkkel. Erről szólt az egészségügyi miniszter egy budapesti háttérbeszélgetésen. Az InfoRádió kérdésére Székely Tamás közölte: lesznek olyan egészségbiztosítási dolgozók, akiket meneszteni kell, de a többségnek továbbra is lesz munkája.

Amennyiben a Parlament ősszel megszavazza a törvényjavaslatot, januártól elkezdődhet az egészségbiztosítás átalakítása. Az ágazati tárcavezető elmondta: március végéig felülvizsgálják az egészségügy kapacitásait. Azon intézményekben, ahol a kórházi ágyszám nem haladja meg az országos átlagot, kiegészítik azt.

Januárban elindul a regionális pénztárak létesítése. E szervezetek kötnek majd ellátási szerződést a kórházakkal, rendelőkkel június 30-ig. Ezzel egyidőben a tárca felülvizsgálja és kibővíti a meglévő szakmai protokollokat. Amelyik szolgáltató ezeknek fél éven belül nem felel meg, azzal felmondják a szerződést.

Újradefiniálják a súlyponti kórházakat, egy bizonyos mennyiségű ágyszám, esetszám, ellátásszám alatt nem lehet egy intézményt súlypontinak nevezni, és ekképpen finanszírozni - tette hozzá Székely Tamás.

S ha már a pénzügyeknél járunk, a finanszírozási rendszer is megváltozik, a tárca a szakmával együtt dönt arról, miképpen módosuljon a teljesítmény-volumenkorlát, azaz a betegségcsoportonként meghatározott, az egészségügyi ellátásért nyújtott állami díjazás.

Megnézik, mire megy a pénz

Szigorítás, hogy a regionális pénztárak ellenőrei rendszeresen vizsgálják majd, hogy a kórházak arra fordították-e a pénzt, amire kapták.

A miniszter nem tudta megmondani mennyibe kerül az átalakítás, mint ahogyan az InfoRádió kérdésére azt sem, hány dolgozó maradhat az új egészségbiztosítási rendszerben.

Székely Tamás úgy fogalmazott: lesznek olyanok, akiket meneszteni kell, de a többségnek továbbra is lesz munkája. A régiós pénztárakban kap munkát sok megyei dolgozó, ott, ahol a régiós és a megyei pénztár egy helyen van, nem lesz változás.

A megyékből azonban a kistérségi ügyfélszolgálatokra is kerülhetnek a szakemberek. Ezek az ügyfélszolgálatok a tervek szerint a hét egy munkanapján lesznek nyitva egy dolgozóval, aki a taj-kártya, vagy az európai egészségügyi kártya kiadásában, később pedig a betegirányításban segíthet az érdeklődőknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×