eur:
389.2
usd:
362.48
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem fizeti ki a polgármester által felhalmozott tartozást Neszmély

Elrendelte a Neszmély elleni csődeljárás megindítását a bíróság. Az eljárást maga a község önkormányzata kezdeményezte egy 35 millió forintos banki inkasszó miatt. A település jegyzője az InfoRádiónak azt mondta: nem kívánják kifizetni a 35 millió forintot, ugyanis a korábbi polgármester a képviselőtestület tudta nélkül vállalt kezességet erre az összegre.

Kiderült, hogy fizetésképtelenné vált a neszmélyi önkormányzat, mivel az egyik cége nem az adószámlára fizeti be az adóját, hanem kölcsönként egy önkormányzati kht.-nak adta azt - mondta az InfoRádiónak Ruzsa Anna, a község jegyzője.

Hozzátette, tavaly szeptemberben ismeretlen tettes ellen indult büntetőeljárás hűtlen kezelés miatt. Idén márciusban pedig robbant a bomba, egy takarékszövetkezet megkereste az önkormányzatot, hogy annak két kht.-ja hitelt vett fel, és erre az önkormányzat kezességet vállalt - fejtette ki a jegyző. Közölte: 35 millió forintról és annak kamatairól van szó.

Minden esetben a volt polgármester volt az aláíró, a képviselőtestület tudta és felhatalmazása nélkül. Õ április 7-én betegállományba vonult, 15-én pedig le is mondott - vázolta fel a történteket Ruzsa Anna.

Az adósságrendezési eljárás keretében a cégbíróság egy pénzügyi gondnokot rendel ki az önkormányzat élére, válságköltségvetést kell készíteni. A hitelt, mint a jegyző mondta, az önkormányzatnak nem áll szándékában visszafizetni, mivel a polgármester a képviselőtestület felhatalmazása és tudta nélkül cselekedett, és a aláírt iratok sem valósak.

A polgármester ellen csalás, sikkasztás, hűtlen kezelés és többrendbeli közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás. A jegyző közölte: bíznak benne, hogy egyszer egyenesbe jön az önkormányzat, de hogy mikor, azt nem tudja.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×