eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Mikor kerül a Nemzetközi Törvényszék elé Radovan Karadzic? - a nap hírei

Még nem tudni, mikor kerülhet a Nemzetközi Törvényszék elé Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök. Több mint 15 milliárd forintos beruházással biotechnológiai üzemet épít Debrecenben a Richter Gedeon. Törvényesnek minősítette a rendőrségi belső vizsgálat a soroksári romákkal szembeni rendőri intézkedést. A nap legfontosabb hírei.

Még nem tudni, mikor kerülhet a hágai Nemzetközi Törvényszék elé Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök. A kiadatási eljárást hétfő este már megindították, de az egykori politikus ügyvédje óvást nyújtott be ez ellen. A beadványról egy háromtagú bírói testület határoz; a végső szót a szerb igazságügyi minisztérium mondja ki az ügyben, de hogy mikor, azt semmilyen jogszabály nem írja elő. Vladimir Vukcevic, a háborús bűnösök ügyében eljáró szerb különleges ügyész közölte: Radovan Karadzicot - ügyvédje állításával szemben - nem három napja, hanem hétfőn vették őrizetbe. A volt boszniai szerb vezető álnéven Belgrádban élt és egy alternatív gyógykezelésekkel foglalkozó intézményben dolgozott. Radovan Karadzic őrizetbe vételét Horvátország és Bosznia-Hercegovina mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is üdvözölte. Göncz Kinga külügyminiszter az InfoRádiónak azt mondta: az új belgrádi kormány uniós elkötelezettségét jelenti a háborús bűncselekményekkel vádolt egykori boszniai szerb vezető elfogása.

Több mint 15 milliárd forintos beruházással biotechnológiai üzemet épít Debrecenben a Richter Gedeon - jelentette be a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Bajnai Gordon elmondta: a 110 új munkahelyet teremtő beruházáshoz közvetlen állami támogatást kap a magyar gyógyszergyár, de ennek összege az erről szóló megállapodás aláírása után 60 nappal lesz nyilvános. Az építkezést még az idén megkezdik és 2012-től klinikai vizsgálatokhoz szükséges mintákat, 2014-től pedig már a piacon is megjelenő termékeket gyártanak az üzemben.

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának összehívását kezdeményezi az úgynevezett parcellaazonosító rendszer ügyében a Fidesz. Az ellenzéki párt szerint a kormány az elmúlt években nem frissítette a nyilvántartást, így az Európai Unió a rendszer adatai alapján igényelt agrártámogatási kérelmeket jogtalannak minősítette, és 10 milliárd forintos büntetést szabott ki Magyarországra. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium hétvégi nyilatkozatában cáfolta, hogy csaknem 10 milliárd forint visszafizetésére kötelezte Magyarországot az Európai Unió. Forgács Barnabás szakállamtitkár közölte: az agrártárca nem fogadja el az Európai Bizottság megállapításait, mert álláspontja szerint a Budapest által működtetett rendszerek az uniós jogszabályoknak megfelelően működnek.

Törvényi szintű szabályozást sürget a gyorskölcsönök túlzottan magas Teljes Hiteldíj-mutató szintje miatt az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos. Kondorosi Ferenc a Világgazdaságnak elmondta: az irreális THM-szint nehéz helyzetbe sodorhatja a kiszolgáltatott embereket, ezért megvizsgáltatná, hogy lehet-e törvényileg szabályozni a hiteldíjmutató maximális mértékét.

Szükségszerűnek és törvényesnek minősítette a rendőrségi belső vizsgálat a soroksári romákkal szembeni, múlt csütörtöki rendőri intézkedést. A jelentés alapján ugyanakkor a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese fegyelmi eljárást kezdeményezett a kommandós akciót irányító parancsnok felelősségének megállapítására. Korábban a Roma Sajtóközpont számolt be arról, hogy Soroksáron csütörtök éjjel kommandósok rontottak roma családokra, gyerekekre, nőkre és idősekre is fegyvert szegeztek és órákon át feltett kézzel térdeltették őket az udvaron. A belső vizsgálat megállapította, hogy voltak szakmai hiányosságok, de az indoklás szerint szükség volt a fokozott biztonsági intézkedésekre, mert két, súlyos bűncselekmények miatt körözött férfit kerestek.

Az utasok kártalanítását ígéri a fizetési problémákkal küzdő Horvát Utazási Iroda vezetője. Anton Vidic az InfoRádióban elmondta: folyamatosan érkeznek hozzájuk a kárigények, de pontos számot nem közölt. Hozzátette: a múlt héten csütörtökön összesen 88 táviratot küldtek ki partnereiknek, hogy a szombaton kezdődő nyaralásukra ne induljanak el, mert szállásuk nem biztosított. A Horvát Utazási Iroda Kft.-t időközben törölte az utazási vállalkozók hatósági nyilvántartásából a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal.

A tervezettnél 3 héttel később, szerdán kezdődnek meg az idei útfelújítások a fővárosban a XVIII. kerületi Gilice téren - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A tervek szerint az ősz végéig összesen 58 útszakaszt újítanak fel 35 és fél kilométer hosszúságban; a 3,9 milliárd forintos beruházásból 2,3 milliárdot a főváros finanszíroz.

Rendkívüli véradást szervez a Magyar Vöröskereszt, mivel drasztikusan csökkentek a vérkészletek. A véradókat most csütörtökön és augusztus 31-én, vasárnap 11 és 18 óra között várják a vöröskereszt budapesti, belvárosi székházában, továbbá július 25-től augusztus 3-ig a Kapolcsi Bűvészeti Napokon.

Kiváló minőségűnek tartják a szakemberek a Balaton vizét. A Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének júliusi jelentése szerint június közepére a szórványos halpusztulások is megszűntek, a vízállás magas és a tó fürdésre, vízi sportokra is alkalmas.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×